Tko je poznati pripadnik zagrebačke elite kojeg se spominje u najvećem curenju tajnih dokumenata?

Foto: dnevno.hr

Svijet je obišla vijest o najvećem curenju tajnih dokumenata svjetskih bogataša i lidera, u aferi nazvanoj Pandora Papers. Istraga novinara temelji se na oko 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki.

Među imenima je procurilo i nekoliko hrvatskih. Posebno je zazvučalo ime sina hrvatskog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa – Rikarda.

Novinari portala Oštro, kako prenosi 24 sata, među dokumentima su pronašli i Rikarda, koji je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd., čija je svrha bila objašnjena kao ‘posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj’.

Rikard Fuchs novinarima portala Oštro rekao je da svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o ‘projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj’ s jednim američkim fondom. Projekt nije realiziran, a kako im je objasnio Fuchs, tvrtka je ugašena 2020. godine.

Poznati pripadnik zagrebačke elite

A tko je uopće Rikard Fuchs, osim što je ministrov sin? Kako je ranije pisao tjednik 7Dnevno, osim po svojim poslovima, bio je poznat po skandalima i tulumima.

Bračni par Fuchs već je godinama jedan od najpopularnijih zagrebačkih parova, često su viđani na najboljim tulumima, a zabave koje oni organiziraju do dugo u noć ušle su u legendu, pisalo je lani 7Dnevno.

No, uvidom u sudski registar može se vidjeti da je Fuchs direktor, predsjednik uprave ili član društva u desetak različitih aktivnih tvrtki te je bio na sličnim pozicijama u još desetak koje su ugašene. Neke od tih tvrtki ne prihoduju ništa i nemaju zaposlenih, dok druge zarađuju desetke milijuna kuna.

”Gotovo sve tvrtke u kojima je Fuchs mlađi predsjednik uprave ili direktor u vlasništvu su tvrtke Oportunitas Grup LTD koja je registrirana na otoku Jerseyu, koji se nalazi u La Mancheu te ima vrlo kompliciran zakonski i porezni status. Jersey ne pripada Velikoj Britaniji, ali je istovremeno i krunski posjed britanske kraljevske obitelji. Jersey je, također, poznat i kao jedna od najefikasnijih poreznih oaza u Europi, s obzirom na to da ima potpuno neovisan porezni sustav te je jedno od najpopularnijih mjesta za osnivanje tvrtki kojima će se izbjegavati plaćanje poreza u matičnim zemljama”, navodi 7Dnevno.

Skrivanje vlasništva

Jersey je također notoran i po skrivanju pravih vlasnika tvrtki. Naime, da bi se osnovala tvrtka na otoku, vlasnik tvrtke mora živjeti na Jerseyju pa tako postoje servisi koji spajaju strane investitore i lokalce koji će glumiti prave vlasnike tvrtki. To je i slučaj s Oportunitas Group LTD, jedan od rijetkih javno dostupnih dokumenata o toj tvrtki otkriva da je jedini dioničar tvrtke Robert Arne Norum. To su službeni podaci.

”No neslužbeni podaci pričaju sasvim drugu priču. Rikard Fuchs sam ističe na svom Linkedin profilu da je CEO Oportunitas Group. Isto tako, Oportunitas Group vlasnik je niza tvrtki u Hrvatskoj, koje su sve direktno povezane s Fuchsom”, navodi 7Dnevno u članku od prosinca 2020.

Mediji su pisali i o navodnom izbjegavanju poreza, i o povezanosti s Josipom Galincem i preuzimanjem Industrogradnje.

”Večernji je tada tvrdio da je to Galinčevo prebacivanje vlasništva izgledalo kao vraćanje duga onima koji su mu posudili novac. Sve bi to bilo sasvim regularno, iako malo suspektno poreznoj upravi, da London Asia Capital nije ustvrdio da im pet milijuna dolara investicije nikada nije vraćeno”, navodi 7Dnevno.

Uloga u TOZ-u

Neki su analitičari, piše 7Dnevno, optuživali Fuchsa da je sudjelovao u financijskom inženjeringu kako bi Industrogradnja preuzela Tvornicu olovaka Zagreb. Tvrdilo se da je Fuchs kupovao dionice TOZ-a po visokoj cijeni te ih poslije prodavao jeftino kako bi snizio cijenu većinskih paketa dionica i tako omogućio Industrogradnji da preuzme TOZ po nižoj cijeni. Nisu ih, naravno, zanimale olovke, već vrijedno zemljište na kojem bi mogli graditi tisuće stanova.

Da Fuchs voli nekretnine, pokazalo se i 2012. godine kada su mediji doznali da je Vlada poklonila Crkvi 25.000 četvornih metara u Ilici za potrebe gradnje crkvenog sveučilišta, no Crkva je 6500 od tih metara na najam od 99 godina, po nepoznatoj cijeni, ustupila tvrtki Ilica Centar. Fuchs je bio jedan od direktora u toj tvrtki, uz predstavnika Stipić grupe, te su na tom zemljištu planirali graditi shopping-centar.

Komentari