TKO JE KRIV ZA NJEGOVU SMRT? Zaposlenici HNK traže odgovore, objavili su detaljnu kronologiju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika održala je u subotu skupštinu na kojoj su jednoglasno podržali zaposlenike Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u zahtjevu da se utvrde sve činjenice i odgovornost za neprovođenje mjera koje je donio Nacionalni stožer.

“Mišljenja smo da su sve dosadašnje mjere bile nedostatne. Također, neprihvatljivo nam je prozivanje zaposlenika iz redova umjetnika pogrdnim imenima zbog njihovih istupa. Pozivamo Upravu HNK-a i Ministarstvo kulture i medija na što hitniju reakciju”, stoji u priopćenju u kojemu donose i kronologiju događanja u HNK.

“Epidemiološke prilike su se mijenjale ali naša Uprava na to nije reagirala
Na početku epidemije, kao i svi, radili smo u jako otežanim uvjetima pokušavajući uvjeriti upravu da prilagodi program, obim i tempo rada novonastaloj situaciji. Točno je da su se epidemiološke prilike mijenjale (proljetni lockdown, ponovno otvaranje, jesen..), ali naša Uprava na to nije reagirala.

Na početku sezone 20./21. upoznati smo s okvirnim planom rada koji je sadržavao isključivo “velike” operne naslove s velikim brojem repriza (Seviljski brijač, Lucia di Lammermoor, Carmen, Čarobna frula, La Boheme). Mi kao zaposlenici kazališta, cijelo to vrijeme smo pokušavali ukazati na potrebu izmjene repertoara u smislu izvođenja originalnog repertoara pisanog za mali sastav orkestra i zbora te mali broj solista. Time bi se mogle imati dvije pa čak i tri postave ansambla koje ne bi dolazile u doticaj. Do danas niti jedan takav naslov nije razmotren, kamoli postavljen.

Po svaku cijenu htjeli su da se predstava izvede
U jeku svih tih neuspješnih predlaganja i uvjeravanja o tom prilagođenom repertoaru i načinu rada, izvođeni su “veliki” naslovi sa smanjenim sastavom orkestra i zbora. Tako se 4.11. saznalo da je prva osoba u orkestru zaražena, a svirala je predstavu “Carmen” 27.10. u “orkestralnoj rupi” u kojoj nije bilo razmaka po epidemiološkim preporukama. Uprava nakon saznanja o prvoj zaraženoj osobi u orkestru nije reagirala na način da odgodi koncertnu izvedbu “Lucie d’Lammermoor” 4. 11. (jedino ta opera je nakon lockdown-a stalno išla u koncertnoj izvedbi), već su pod svaku cijenu htjeli da se predstava izvede, makar u trenutku saznanja o zaraženoj osobi nije bilo jasno tko je kontakt, a tko nije. Tako jednog kolegu uopće nisu obavijestili da je možda kontakt jer je taj dan bilo bitno da odsvira predstavu, budući da nije imao zamjene na svom radnom mjestu.

Nadalje, druga zaražena osoba se zarazila od prve na predstavi “Carmen” 27. 10. i razvila simptome tek deseti dan, da bi 11. 11. nakon testiranja saznala da je pozitivna, o čemu obavještava upravu i cijeli orkestar.

Nakon te dojave Uprava održava sastanak na kojem odlučuje zaposlenicima koji su bili na probi 3. 11. s drugozaraženom osobom uputiti dopis u kojem se od zaposlenika traži da donesu antedatirana bolovanja, a čak su u navedenom periodu radili (kolege iz Zbora Opere su dobili takav dopis, samo s malo drugačijim tekstom i datumima). Od strane Sindikata Uprava je odmah upozorena i zatraženo je da se dopis stavi izvan snage jer će u protivnom biti prijavljeni nadležnim službama (s obzirom da je antedatiranje bolovanja kazneno djelo). S obzirom da dopis nisu stavili izvan snage, podignuta je kaznena prijava i prijava Državnom inspektoratu od strane HSDK – Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

U nastavku studenog, pokušalo se nastaviti s koncertnim izvođenjem nekih naslova, neki koncerti su i održani. Takav način rada se uspio održati sve do 4. 12., dana kada je preminuo naš kolega Ante Topić.

Koncert najavljen za 5.12. željeli smo posvetiti njemu, međutim Uprava je odrješito koncert otkazala, navodeći da to rade iz pijeteta prema pokojnom kolegi. Isti dan u 21 sat se dramska predstava održava.

I tjedan nakon toga Uprava je pokušala organizirati 3 koncerta uz svakodnevno otkazivanje i prebacivanje za drugi dan bez ikakvog smisla. Tada je rad zaustavljen i po sadašnjim najavama, Orkestar bi trebao započeti s radom 15. 12.”

Kronologija po datumima
27. 09. Nove preporuke za Kulturne programe i izvedbe.

Fizička udaljenost. Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima.

30. 09. Mario Bokun, sindikalni povjerenik zbora, mailom obavještava direktora opera M. Mottadellija o novim mjerama i moli da se primjene na režiju Carmen. Odgovor je da su to samo preporuke ne i zakon.

27.10. Nove preporuke

Maske za lice. Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostora osim izvođača u trenutku izvedbe. Na pozornici nema niti distance niti zaštitnih maski.

29. 11. Predstava Seviljski brijač.

31. 11. Predstava Carmen. Statist (M. H.) sa Seviljskog brijača dobiva simptome. Na predstavi 29. 10. presvlačio se u garderobi u kojoj je bio i jedan zborist (Grofelnik), kasnije pozitivan.

02. 11. U 16 h proba muškog dijela zbora za Čarobnu frulu. Na probi je između ostalih, bio i Ante Topić i dvoje zborista koji su bili na Seviljcu, jedan je onaj koji je bio u garderobi sa zaraženim statistom (Grofelnik). Njih troje sjedili su vrlo blizu.

Popodne saznajemo jedni od drugih da se pojavio problem sa statistom. Uprava šuti, a obavještava samo dvoje solista i dvoje statista.

03. 11. Nakon neuspješnog pokušaja zborovođe da odgodi probu Čarobne frule koja se ima održati u 16 h, M. Bokun upućuje mail upravi (Mottadelli, ured intendantice, Ema Proso, N. Borčić i L. Vukšić) tražeći hitno očitovanje i predlaže otkazati popodnevnu probu. Zahtjev odbijen. Odgovor M. Mottadellija da ne znaju da li je statist zaražen.

Na probi koja se pretvorila u sastanak ravnatelj Mottadelli na pitanje da li je dotični statist zaražen odgovara pred zborom sa „ne znamo za sigurno”, „njemu je dobro”, „ima blage simptome”. Kada je jedan kolega stupio u kontakt sa statistom i dobio potvrdni odgovor da je zaražen covidom, ravnatelj ostaje kod svojih odgovora. Zbor zahtijeva odgovore od ravnatelja i traži da se izoliraju svi sudionici Seviljskog brijača te da se ne miješaju s ostatkom ansambla. Maestro Bareza koji je trebao voditi probu također nije bio obaviješten o situaciji. Kad je saznao otkazao je probu.

Uprava donosi Odluku o koordinatorima.

Radimo i dalje.

04. 11. Predstava Lucia di Lammermoor. M. Bokun u telefonskom razgovoru s zaposlenikom zaštite na radu gđa. Tankosa Oberoj Dražić, na pitanje kakva su saznanja u pogledu statista i što nam je činiti ona odgovara „Što se zna, zna se”, na inzistiranje da objasni svoj odgovor kaže da žuri na sastanak i ne želi razgovarati. M. Bokun u telefonskom razgovoru sa statistom saznaje se vodi kao covid pozitivan i da je po uputi epidemiologa javio u HNK te da HNK ima upute i da znaju što i kako postupati. Na predstavi su prisutni dvojica kasnije pozitivnih iz Seviljca (jedan je Grofelnik). M.Bokun piše mail stožeru CZ s molbom da se istraži nastala situacija i pitanjem što nam je činiti. Mail proslijeđen epidemiološkoj službi. Do danas (13. 12) nismo dobili odgovor.

05. 11. u 15 h audicija za tenore. Između ostalih prisutni su Topić i dvojica kolega (kasnije pozitivnih, jedan je Grofelnik) iz Seviljca i njih troje sjede jedni do drugih.

06. 11. Otkazana režijska proba Čarobne frule koja je trebala početi u 10 h. Razlog: jedan protagonist je dobio sumnjive simptome. Navečer četvero kolega dobiva simptome. M. Bokun šalje mail Prvoj policijskoj postaji s molbom da se istraži situacija i pitanjem što nam je činiti. Bez odgovora.

08. 11. Kolegica Tena Lebarić se testira i dobiva pozitivni nalaz, Šalje svoj nalaz Upravi i cijelom ansamblu

09. 11. otkazana proba. 33 kolega poslano na testiranje. Rezultat, još troje pozitivnih. Kolege koji od petka imaju simptome, Topić, Marzlečki i Grofelnik. A Mrzlečki i Grofelnik su se već u četvrtak žalili da im nije dobro.

Sljedeće bitno:

11. 11. Dokument o samoizolaciji i traženju otvaranja bolovanja unazad. Od ansambla Zbora traži se antidatirano bolovanje kao i od Orkestra unatoč činjenici da smo u dotične dane radili.

12. 11. Maestro Šego povlači potpis sa dotičnog maila za bolovanje.

16. 11. HSDK podnosi prijavu:

DORH, opravdana sumnja na kršenje čl. 180. kaznenog zakona u onom dijelu u kojem se odnosi na sprečavanje širenja zaraznih bolesti.
Državnom inspektoratu radi kršenja epidemioloških mjera
Antun Topić
06. 11. Prvi simptomi (temperatura)

09. 11. Testiran. Pozitivan na virus

13. 11., petak. Stanje jako loše. Bio je u bolnici Dubrava, detaljno pregledan, rentgen pluća pokazuje zasjenjenje oba plućna krila, zasićenje kisika zadovoljavajuće. Dobio je antibiotike i poslan kući. Preko vikenda se stanje pogoršava.

16. 11. Biva zadržan u bolnici. Stavljen na kisik. Kroz tjedan se stanje pogoršava i u nedjelju

22. 11. Stavljen na respirator.

24. 11. Umire Antun Topić od teške upale pluća uzrokovane koronavirusom

Statist
29. 10. Predstava Seviljskog Brijača. Statist je u garderobi sa zboristom Gofelnikom i još nekolicinom drugih, statista i pjevača.

31. 10. Statist dobiva simptome. Zove svog liječnika koji po simptomima određuje Covid-19.

01. 11. Po uputi liječnika i epidemiologa javlja nadređenome u HNK s uputom da HNK ima upute i da zna kako postupiti. Nadređeni šalje mail Operi.

02. 11. Direkcija Opere obavještava samo dvoje solista i dvoje statista.

07. 12. Intendantica Vrgoč javno na televiziji N1 u emisiji „Izvan okvira” izjavljuje kako statist nikad nije bio testiran i da se ne može tvrditi da je uopće imao Coronu. Imamo test na antitijela koji je statist napravio nakon izolacije

25. 11. Test nam je ustupio sam statist. Interpretacija testa: trenutno negativan na virus, ali pozitivan na antitijela što znači da je prebolio Coronu.

U potpisu Umjetničko vijeće Orkestra HNK u Zagrebu .

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovana, poštovani

Nakon cijelog niza zbivanja u HNK u Zagrebu koje su mediji intenzivno pratili, posebno glasno je odjeknula izjava gđe Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija u Vladi RH, u kojoj navodi:

‘Zaista ne razumijem poriv, to je mali broj stalno istih ljudi. Sugerirala bih napraviti razgovore i s drugim ljudima.’

Predsjednik Umjetničkog vijeća Orkestra HNK u Zagrebu 9. 12. 2020. saziva hitnu elektronsku sjednicu na kojoj je jednoglasno donesen zaključak:

‘ Umjetničko vijeće Orkestra Opere HNK u Zagrebu, kao predstavničko i ujedno stručno tijelo Orkestra a u cilju ostvarivanja najviših umjetničkih i organizacijskih standarda koji su neophodni za umjetničku i profesionalnu razinu HNK u Zagrebu, smatra prijeko potrebnim reagirati na cijeli niz medijskih istupa kako kolegica i kolega iz Orkestra, kolega iz ostalih umjetničkih tijela sastavnica HNK i svih službi koje unutar HNK djeluju i sindikalnih povjerenika u funkciji radničkog vijeća, tako i intendantice gđe Dubravke Vrgoč i ministrice kulture i medija gđe Nine Obuljen Koržinek.

Umjetničko vijeće u potpunosti podržava svaki pokušaj utvrđivanja kako istine tako i odgovornosti svakog pojedinca u teškoj situaciji koja nas je sve zadesila i, priznajmo to konačno, zatekla nespremnima.

Na podnošenje kaznene prijave DORH-u kao i prijave DI RH od strane HSDK Umjetničko vijeće gleda kao na pokušaj mirnog rješenja nastale krize i nada se da će se istraga i inspekcijski nadzor provesti u što skorijem roku.

U cilju prezentiranja istine Umjetničko vijeće u potpunosti podržava medijske istupe svih kolegica i kolega iz HNK koji su u medijima podijelili svoju priču u cilju sklapanja istinitog mozaika zbivanja u HNK.’

S obzirom na važnost teme i odredbe Pravilnika o radu Umjetničkog vijeća Orkestra Opere HNK u Zagrebu takav zaključak proslijeđen je svim kolegicama i kolegama iz Orkestra na verifikaciju. Od 10.12 u 15.00 sati do sada podržalo ga je 59 od 75 kolegica i kolega iz Orkestra ( 78.66%).

Također, iz Zbora Opere HNK u Zagrebu zaključak podržava 42 od 59 kolegica kolega ( 71.19%) a podržalo ga je 20 od 24 solista Opere HNK u Zagrebu ( 83.33%).

Dakle, umjetnici Opere HNK u Zagrebu podržali su zaključak sa 76.58%.

Ta je brojka svakako vrlo ozbiljna, kao što je ozbiljan i problem u kojem se trenutno nalazi cijelo HNK. Ozbiljno joj treba i pristupiti, a nikako olako kolegice i kolege koji su istupili u javnosti imenom i prezimenom nazivati ‘šačicom’ i ostalim neprimjerenim izrazima.

‘Šačicom’ se ne mogu nazvati niti onih zaista nekolicina kolegica i kolega koji, potpuno nevezano za ovaj zaključak i priopćenje, i dalje podržavaju medijske istupe gđe Obuljen Koržinek kao i gđe Vrgoč iz sasvim osobnih interesa.

S poštovanjem,

Umjetničko vijeće orkestra HNK u Zagrebu”, stoji u priopćenju, prenosi Teatar.hr.


Komentari