Tko je Gordana Buljan Flander, žena koja je trebala zaštititi djecu? Evo gdje nakon ostavke planira nastaviti raditi

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zadnjih dana našla se na “crnoj listi”, ali zna li javnost tko je uopće tko je Gordana Buljan Flander? Žena koja je trebala štititi zlostavljanu djecu te žena koja je bila na mjestu ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U fokus javnosti došla je zbog pisanja medija, točnije novinarke H-Altera, Jelene Jindre, koja je dovela u pitanje sustav dodjeljivanja skrbništva u Hrvatskoj, sintagmu ‘otuđenje djeteta’ te rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Polikliniku je osnovala sama Buljan Flander, a večeras je dala neopozivu ostavku uživo u Dnevniku Nove TV. Još donedavno Buljan Flander punila je medijske stupce i televizijski program svojim opservacijama o temama koje se vežu uz prava i zaštitu djece. To je trajalo više od 20 godina.

Rad te ustanove problematizirala je i Severina Vučković. Žena koja godinama vodi bitku za skrništvo nad sinom Aleksandrom kojeg ima sa srpskim poduzetnikom Milanom Popovićem. Severina je upravo za H-Alter iznijela teške optužbe te je tvrdila da je Poliklinika bila karika u lancu koruptivne mreže njenog bivšeg partnera.

Danas 64-godišnjakinja, Buljan Flander diplomirala je psihologiju, potom magistrirala kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je završila postdiplomski studij integrativne psihoterapije na britanskom Sveučilištu Derby. Doktorirala je u Zagrebu 2001. te svojoj tituli pridodala dr., i to kliničke psihologije.

Od 1995. do 2002. prolazila je stručno usavršavanje u području prevencije i tretmana zlostavljanja i zanemarivanja djece u organizaciji Children`s Mental Health Alliance Foundationa iz New Yorka. Prošla je i edukacije geštalt i bihevioralne terapije.

Redovita je profesorica na Hrvatskim studijima te izvanredna na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Stalna je sudska vještakinja i mentorica pri Županijskom sudu u Zagrebu, ekspertica je Vijeća Europe za promjenu Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, a od 2016. na čelu je akademskog savjeta Visoke škole Edward Bernays.

Dobitnica je brojnih priznanja za svoj rad, između ostalih je i Nagrada za životno djelo u području zaštite prava djeteta 2018. kao i Državne nagrade za znanost 2019.

Za Dnevnik Nove TV otkrila je i kako će u budućnosti sada vjerojatno otvoriti svoju privatnu praksu te tako nastaviti svoj put u poslovnoj karijeri.


Komentari