Tko je Ante Vlahović, kupac straćare u Preradovićevoj? Državi čuvao monopol na cigarete, zauzvrat postao Forbesov milijunaš

CROPIX

Ne treba čuditi što je supruga Milana Bandića straćaru u Preradovićevoj 13 u najstrožem centru Zagreba od niti 39 kvadrata uspjela prodati po cijeni od 3897 eura po kvadratu – iako se četvorni metar u Donjem gradu prodaje za 2500 eura, kada je kupac za spomenutu dvorišnu kuću jedan od najvećih milijunaša u Hrvatskoj, Ante Vlahović; najveći pojedinačni dioničar i dugogodišnji šef Uprave rovinjske Adris grupe, koji je u lipnju prešao na dužnost  predsjednika Nadzornog odbora.

Samozatajna Ana-Marija Bandić: Evo s kim će useliti u sporan stan

A takvi, reći će narod, ne pitaju za cijenu, nego samo za lokaciju. Pa koliko koštala. Nakon što je Vesna Bandić odradila dobar obiteljski posao u Preradovićevoj od 150 tisuća eura, ni Vlahović nije sjedio skrštenih ruku. Nešto dalje od Horvatinčićeva prolaza Cvjetni (koji na kraju uopće nije izgrađen kao prolaz) i Vlahović je htio “da ga svi vide“ pa je na mjestu straćare izgradio velebnu rezidenciju, toliko veliku da je na nju krajem lipnja prošle godine postavio najveće fasadno staklo ikad ugrađeno u Hrvatskoj, kako su tada izvještavali mediji, toliko veliko da je za njegovo dopremanje bilo potrebno zaustaviti promet skoro cijeli dan od Masarykove do Berislavićeve.

Velebna rezidencija u centru Zagreba samo je vrh financijskog bogatstva Ante Vlahovića, čovjeka koji u svojim rukama drži proizvodnju i prodaju cigareta – svojevrsni državni monopol Hrvatske u rukama privatnog vlasnika, budući da smo sve ostale proizvođače cigareta uspješno potjerali iz Hrvatske, poput British American Tobacoa (BAT) kojemu nikako, ali nikako nismo htjeli omogućiti kupnju Tvornice duhana Zadar 2004. godine, iako se radilo o stranoj investiciji koja bi pokrenula proizvodnju i otvorila nova radna mjesta, a što je možda još važnije, oborila maloprodajnu cijenu cigareta na hrvatskom i regionalnom tržištu.


Država odužila čuvaru državnog monopola tako što mu je u vrijeme mandata Milanovićeve vlade tadašnji ministar financija Slavko Linić prodao Croatia osiguranje opravdavajući je mantrom kojom nam godinama peru mozak “da je država loš vlasnik” (iako je, primjerice, njemačka vlada i dalje vlasnik 70 posto Deutsche telekoma, al’ nećemo sad u detalje).

Bandićeva zlatna koka: Evo koliko vrijedi kvadrat rodne kuće njegove žene

Biznis s cigaretama na brdovitom Balkanu je toliko unosan da su zbog njegova krijumčarenja padali premijeri Crne Gore i naručivala se mafijaška ubojstva, a u Hrvatskoj – širio portfelj kompanije. Rovinjska tvornica cigareta tako je kao monopolist na pušačima zaradila toliko novaca da je počela ulagati u turizam pa čak i proizvodnju zdrave jadranske ribe. Na duhanskom dimu nastala je Maistra, jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj s najluksuznijim hotelima i Cromaris, uvjerljivo najveći proizvođač ribe na Jadranu i među sedam najvećih u Europi po proizvodnji orada i brancina.

Cigarete, luksuzni hoteli, oborita riba i industrija osiguranja (s namjerom postajanja regionalnim liderom) i još na sve to dionice od svega nabrojenoga po malo, Antu Vlahovića su lansirali na Forbesovu listu milijunaša. Prema posljednjoj ljestvici top 10 milijunaša u Hrvatskoj Ante Vlahović nalazi se otprilike na sredini s 539 milijuna kuna.

Na čelo TDR-a došao je još ratne 1994. godine i na ljestvici milijunaša se, što bi Matoš rekao, ujezerio kao i svi milijunaši u Hrvatskoj – tako što je poslovao s državom, što možda najbolje oslikava podatak da je godinama na samom vrhu ljestvice bio onaj koji je s državom najviše i poslovao – Ivica Todorić.

Komentari

loading...