Tko ima gnijezdo bijelih roda na objektu dobiva 700 kn

JU Zeleni prsten

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda i ove je godine isplaćena naknada. Provođenjem ovog projekta na području Zagrebačke županije tijekom proteklih deset godina isplaćeno je preko 550.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta.

Ove godine je isplaćena naknada u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu za 63 gnijezda što je sveukupan iznos od 44.100 kn. Sredstva za provedbu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija.

U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda, a najviše gnijezda nalazi se na području grada Vrbovca i Ivanić Grada te općina Pisarovina i Klinča Sela. Ove godine je primijećeno da se broj gnijezda, u odnosu na godine ranije, smanjio za što su glavni razlozi rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva i sl.

Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će danas stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će za narednih nekoliko dana.

 

Komentari