POSAO VRIJEDAN 44,2 MILIJUNA KUNA: Tko će zadovoljiti visoke kriterije Grada Zagreba?

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vozni park Grada Zagreba uzburkao je javnost, a samo jedan proizvođač može zadovoljiti uvjete.

Grad Zagreb  je krajem travnja objavio javno nadmetanje za nabavu čak 277 vozila putem operativnog leasinga, vrijedno 44,2 milijuna kuna bez PDV-a. Taj potez  izazvao je velik interes javnosti ponajprije zato što je među tim vozilima i luksuzna limuzina za gradonačelnika Milana Bandića.

Međutim, uvoznici vozila u Hrvatskoj upozoravaju da je u tom nadmetanju najmanje sporna ta limuzina. Ključan su problem, kažu, tehničke specifikacije za ostala vozila i drugi uvjeti navedeni u natječajnoj dokumentaciji, a koje može zadovoljiti samo jedan uvoznik, točnije proizvođač vozila, a to je Volkswagen grupa, piše večernji.hr.

Visoki kriteriji Grada Zagreba

Opel Hrvatska napravio je detaljnu analizu tehničkih specifikacija u trima najvažnijim grupama vozila, koje čine 62 posto ukupnog broja vozila koje nabavlja Grad Zagreb.

U grupi osobnih vozila niže klase, kojih se naručuje 88, analizirali su tehničke specifikacije za svih 29 modela te klase koji se nude na hrvatskom tržištu. Zaključili su da prvih 10 kriterija zadovoljavaju samo Polo i Fiesta.

Za grupu osobnih vozila donje srednje klase, kojih se naručuje 65, u Opelu su analizirali tehničke specifikacije 38 modela iz te klase i zaključili su da prvih 10 kriterija zadovoljava samo Octavia.

Dok su za grupu dostavnih vozila, kojih Zagreb naručuje 20, analizirali 13 modela manjih dostavnih vozila i došli do zaključka da u toj kategoriji zadovoljava samo Caddy.

Sporno je, dodaju u Opelu, i to da nije dopuštena ponuda po grupama i da ta odredba stavlja u pobjedničku poziciju onog dobavljača vozila, odnosno uvoznika koji može isporučiti Polo, Octaviju i Caddy.

“Iako je natječaj formalno raspisan za ponuđače operativnog leasinga, zbog “usmjerujućih” tehničkih specifikacija, svaka leasing tvrtka koja se želi javiti na natječaj mora zatražiti ponudu od onog dobavljača vozila, odnosno uvoznika koji može isporučiti Polo, Octaviju i Caddy – tvrde u Opelu.

Pojašnjavaju kako to daje moć dobavljaču vozila/uvozniku da “kontrolira” ishod natječaja time što će ili dati ponudu samo jednoj leasing tvrtki, ili jednoj leasing tvrtki dati povoljniju ponudu nego ostalima, ili će pak dati istu ponudu nekoliko leasing kuća, ali samo pod uvjetom da nude isključivo modele tog dobavljača uvoznika u svakoj natječajnoj grupi u kojoj se taj dobavljač vozila/uvoznik odluči natjecati.

Uvoznici– Peugeota i Citroëna, Forda, Renaulta – potvrdili su kako njihova vozila ne mogu konkurirati na natječaju Grada Zagreba te da navedenim tehničkim specifikacijama udovoljavaju vozila samo jednog uvoznika. Isto tako su  kazali za Večernji list da samo jedan uvoznik udovoljava i uvjetu da za njegova vozila mora na području Zagreba postojati dva ovlaštena servisa s 20 radnih mjesta.

U tvrtki Porsche Croatia, uvozniku vozila VW grupe, kazali su da oni neće sudjelovati na tom nadmetanju i da su za to zaduženi njihovi ovlašteni lokalni trgovci.

“AutoZubak zasada nije zaprimio nijedan zahtjev leasing kuća”, kazali su iz te tvrtke. U drugom ovlaštenom trgovcu VW grupe na području Zagreba, tvrtki Porsche Inter Auto, poručili su da nisu sudjelovali u navedenom nadmetanju.

Financijski povoljnije

U Uredu javne nabave Grada Zagreba pak govore da na nadmetanju nije predviđeno nuđenje po grupama jer bi se u tom slučaju uvelike operativno otežalo poslovanje. Procijenili su, ističu, da bi se ponudom jednog ponuditelja ili zajednice ponuditelja za cjelokupan predmet nabave financijski prošlo povoljnije, a administrativno bi se optimiziralo praćenje jednog ugovora o nabavi vozila.

Ali ističu da to ne isključuje mogućnost da oni koji podnose ponude imaju različite proizvođače vozila. Na tvrdnje pak da su uvjeti nadmetanja takvi da njima mogu udovoljiti vozila samo jednog uvoznika, u Uredu odgovaraju da leasing kuće mogu nuditi vozila različitih proizvođača i da nema govora o udovoljavanju samo jednom uvozniku.


Komentari