Tito ‘pao’ iza ponoći, u međuvremenu opći kaos u Skupštini

skupstina.zagreb.hr

Je li ovime, napokon, završena priča oko Trga maršala Tita?

U petak nakon ponoći završena je maratonska sjednica Gradske skupštine, na kojoj je, konačno, donesena odluka o promijeni imena Trga maršala Tita. Po novom, najljepši zagrebački trg nosi ime Trg Republike Hrvatske.

Odluka je pala tek nakon kaosa i međusobnog prepucavanja suprotstavljenih strana. Oni koji su bili za “skidanje” Tita branili su taj stav činjenicama da je Tito, iako antifašist, bio diktator. Oni na drugoj strani, u ovom slučaju u manjini, govorili su kako je Tito bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, te veliki državnik svog doba.

Kako je tekla rasprava?

00:42 Rasprava je zaključena, odluka je pala. Glasovalo je 50 gradskih zastupnika, od kojih je 29 bilo za, 20 protiv i jedan suzdržan, te je Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske.

“Ovim je Trg maršala Tita prepušten povijesti i nadam se da će tamo i ostati”, rekao je Andrija Mikulić.

00:15 “Bez patetike, nije ovo nikakva povijesna večer. Vi je hoćete napraviti povijesnom, ja ne. Samo telegrafski, 26. 6. sam održao pressicu ispred glazbene akademije. 10.7. sam to uputio odboru za izbor i imenovanja. Ja, ako treba netko to prepisati, drage volje to dajem. Nema veze. U politici je timing ključan. Pitanje timinga je ključni trenutak. Nitko ovdje ne želi umanjiti važnost maršala Tita od ’41. do ’45. Zna se gdje je bila Hrvatska, gdje je bio Tito, kako je završio Drugi svjetski rat”, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ostojiću, nemoj biti zaljubljen u mene. Canjuga je bio zaljubljen u mene, ti si ga sada zamijenio”, rekao je Bandić Ostojiću. “Je l’ misliš da ću ja sutra umrijeti? Reci mi gdje nabavljaš lijekove, da ih ja tamo ne bih nabavio”, rekao je.

“Pozivam pripadnike HOS-a, da maknu tu ploču iz Jasenovca. Pozivam Vladu da maknu sva obilježja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo. Nemojmo biti zarobljenici prošlosti, nego se okrenimo budućnosti”, rekao je Bandić.

23:52 Nova 15-minutna stanka jer zastupnicima “nije jasno o čemu se raspravljalo”.

23:47 “Ovo je istinski povijesni trenutak, a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji, lišeni iracionalne titolatrije. Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito. Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titotistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas. Da, gospodine Ostojiću, ispunili smo ne samo svoj program”, rekao je Hasanbegović strastveno.

23:46 “Hasanbegoviću, čestitam, postali ste gradonačelnik, ako ova odluka prođe”, bocnuo ga je Rajko Ostojić.

23:25 Za riječ se “izborio” i zastupnik Kojić: “Možda je jedino Davor Šuker u svijetu prepoznat kao Tito. Jedini predstavnik hrvatskog naroda o kojima svjetski državnici imaju pozitivno mišljenje, a mi se njega odričemo. Maršal je najistaknutiji predstavnik hrvatskog naroda. Trg Republike smo preimenovali u Trg bana Jelačića. Sad Trg maršala preimenujemo u Trg Republike”, rekao je.

23:18 “Samo da upozorim, ima još 8 prijavljenih za raspravu. Plus još završne riječi…”, upozorio je Mikulić kako bi prikazao da se raspravi još ne vidi kraj.

23:15 Kazališni glumac Marko Torjanac rekao je da neće kukati zbog Tita, nego zbog ponovne afirmacije NDH uzrokovane promjenom imena Trga.

“Maknuti taj simbol, borbe protiv fašizma i NDH, Hrvatsku će još dublje baciti u rasizam, seksizam i govor mržnje, što je u proteklih par godina i ovako uzelo maha”, dodao je Torjanac.

23:10 “Mi zastupnici izabrani smo ovdje da radimo nešto društveno korisno. Pustimo povijest da bude povijest”, kazala je jedna zastupnica.

22:58 Mate Kapović upozorio je na političke elite i fontanske dealove, nakon čega ga je predsjednik skupštine, Andrija Mikulić, upozorio.

22:53 “Nećemo se natjecati koja ćemo imena tražiti da se vrate. Ako želite podjelu, imat ćete podjelu. Ovakva većina ne može preživjeti”, poručila je Rada Borić iz Nove ljevice.

22:40 Tomislav Tomašević javio se za individualnu raspravu.

“Mislim da to da Klub zastupnika Neovisnih za Hrvatsku sazove ovu točku dnevnog reda i čim ja počnem pričati oni napuste prostoriju ispod minimuma je političke pristojnosti”, rekao je Tomašević.

“Ja ću glasati protiv promjene imena Trga maršala Tita”, rekao je Tomašević. “Ova odluka ako bude izglasana bit će legalna, ali neće biti legitimna”, kazao je.

22:24 Proglašena je stanka od 10 minuta, jer u dvorani nije bilo kvoruma, jer su raspravu napustili zastupnici Nezavisnih za Hrvatsku.

22:05 “Hasanbegoviću, čestitam. Vi ste ostvarili sto posto svoga programa. Više nemate. This is the end. Vjerojatno ste slušali Doorse i po tome se vodili”, rekao je Ostojić.

22:00 Prilično je izvjesno da ćemo večeras ukloniti to ime i da ćemo mi koji smo se zalagali za to nazdraviti”, rekao je Tomislav Jonjić, zastupnik Nezavisnih za Hrvatsku.

21:50 “Treba ovdje govoriti pravu istinu. Nema promjene trga, ako za to nije gradonačelnik”, rekao je Darinko Kosor.

21:40 Nakon njih govorio je Rajko Ostojić. “Postoji i poslanica po svetom Ivanu ‘Istina će te osloboditi'”, poručio je Ostojić Čeliću. “Ovo danas nije pitanje imena Josipa Broza Tita. Ovo je dio jedne veće, šire slike”, rekao je Ostojić.

“Očito se želi maskirati gospodarska situacija, napraviti maska o velikim problemima kojima svjedočimo. Svjedočimo cijelom nizu problema, ali vraćamo se na ustaše i partizane. Tko je sljedeći Hrvat koji će dobiti trg? Tko je sljedeća Hrvatica kojoj će Hasanbegović uzeti ulicu?”, upitao je Ostojić. “Povijest je učiteljica života kod vas ne vrijedi. Ništa od toga niste naučili”, rekao je Ostojić.

21:35 Zastupnik Čelić uključio se u raspravu.

“I večeras će značajan broj udarnih članaka biti na temu partizana i ustaša, Tita i Pavelića, Bleiburga i Jasenovca. Josip Broz Tito bio je čelnik antifašističkog pokreta i kao takav ima zasluge, jer je Hrvatsku doveo na pobjedničku stranu. Nakon Drugog svjetskog rata Tito je bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i sve zločine koje je taj režim počinio. Titov režim odgovoran je za smrt više od 570 tisuća ljudi i zbog toga je s razlogom došao na listu najvećih zločinaca 20. stoljeća”, rekao je Čelić. “Ugledne aktivistice i borci za ljudska prava ovih dana hodaju gradom i mašu sovjetskim i komunističkim zastavama, nastojeći zaštititi lik i djelo zločinca Tita”, dodao je. Od danas kao gradski i saborski zastupnik više neću spominjati ime Josipa Broza Tita i sudjelovati u raspravama o ustašama i partizanima. Živimo u europskoj suvremenoj Hrvatskoj i okrenimo se budućnosti”, zaključio je svoje izlaganje Čelić.

Petek je odgovorio na Čelićevo izlaganje citirajući govor bivšeg predsjednika Franje Tuđmana iz 1997. godine. “Plenković je rekao da želi stranku voditi na temeljima politike Franje Tuđmana. Kad ste vi odlučili zastraniti i voditi politiku različitu od one vašeg predsjednika stranke?”, upitao je Petek.

U raspravi je sudjelovao i Mato Kapović. “Brojka od 570 tisuća žrtava, izvor su petparački britanski mediji i ne možemo tako raspravljati”.

“To vam nije nikakav izvor, povjesničari će vam bolje reći”, rekao je Kapović. “Oni koji su shvatili, shvatili su. Piše u Matejevom evanđelju ‘Oni koji mogu shvatiti, shvatit će”, rekao je Kapoviću Čelić.

21:20 Predsjednik Vijeća Donji Grad Petar Paradžik progovorio je nakon Hasanbegovića.

“Vijeće kojem teritorijalno pripada Trg maršala Tita izjasnio se protiv promjene naziva Trga. Ono što želim reći, jako sam žalostan da se 2017. godine uopće bavimo Josipom Brozom Titom. Žao mi je što ljude koji danas žive u Hrvatskoj žulja postojanje Josipa Broza Tita, Jugoslavije, pa i NDH. Jako sam protiv ovoga zato što znam tko inicijativu traži i zbog čega je traži. Želite zavesti da slavimo pozdrav ZDS, da slavimo ustašiju i NDH. To mi smeta.

To što ćete dati ploče u muzej nema nikakvo značenje, čovjek i država kojem sudite kao da su zločinci, a nisu zločinci, možete napraviti muzej na osam katova samo o toj tematici. Ako želite raditi nekakav revizionizam, bavite se revizionizmom prijetvorbe i privatizacije. Meni ovo ne ide u glavu, ne znam što ovime želite postići. Znam da za tu inicijativu imate većinu u skupštini, ali želim vas ponizno zamoliti nemojte smatrati vaše mišljenje nikakvim referendumom. Ono što je prvo predložio Bandić potpuno se slažem, i smatram da bi se ovo pitanje trebalo staviti na referendum građanima Grada Zagreba ili cijele Hrvatske i da konačno te teme možemo pokopati i baviti se aktualnim stvarima. Jugoslavije nema već 25 godina, Tita 37 godina”, rekao je Paradžik.

21:10 Na početku rasprave govorio je jedan od predlagatelja promjene imena Trga, Zlatko Hasanbegović. Kazao je da postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja Grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt, piše N1.

Komentari