Tijela Ante Pavelića i Maksa Luburića vraćaju se u Hrvatsku?

Vlada Pedra Sancheza i njegovi socijalisti, koji su prošloga mjeseca došli na vlast u Španjolskoj, namjeravaju promijeniti zakon o ostavštini Španjolskoga građanskog rata te režima generala Francisca Franca, koji je trajao od 1939. do 1975. godine. U tom smislu, Sanchezova bi vlada htjela premjestiti Francove posmrtne ostatke iz mauzoleja nadomak Madrida gdje se, osim njegovih, nalaze “pomiješane” kosti u tamošnjem građanskom ratu sukobljenih nacionalista i republikanaca.

Socijalisti također inzistiraju na otvaranju masovnih grobnica u potrazi za nestalima, traže osnivanje “prave komisije za utvrđivanje istine” te pozivaju na uklanjanje i preostalih simbola Francova režima, kao i na kažnjavanje onih koji se tome budu suprotstavljali, pišu 24 sata.

U Carcaixentu ne žele Luburića na groblju

Na tom valu i lijeva vlast gradića Carcaixenta pored Valencije htjela bi s mjesnog groblja premjestiti posmrtne ostatke Vjekoslava Maksa Luburića, ustaškog časnika i zapovjednika logora Jasenovac. U Španjolskoj je Luburić našao utočište nakon sloma NDH, a u kući u Carcaixentu ga je 1969. godine ubio jugoslavenski agent. Gradonačelnik tog gradića ovoga se tjedna sastao s tajnikom pokrajine Valencije zaduženim za pravosuđe, prenijevši mu želju za ekshumacijom Luburićevih posmrtnih ostataka, ali mu je, prema pisanju 24 sata, rečeno da bi to moglo biti pravno komplicirano.

Kako pišu lokalne novine Levante, lokalna i regionalna vlada namjeravaju putem hrvatskog veleposlanstva u Madridu zatražiti od Vlade RH da preuzme Luburićeve ostatke. Portal El Diari piše da bi moglo biti zatraženo i premještanje tijela Ante Pavelića, poglavnika NDH, koji je nakon smrti 1959. godine pokopan u Madridu.

 

Grobnica u Madridu

Udruga koja podržava najavljenu reformu zakona, Grupa za obnavljanje povijesnog sjećanja, smatra da bi novi zakon mogao omogućiti premještanje tijela Pavelića i Luburića na neka druga mjesta u Španjolskoj ili njihovo slanje u Hrvatsku. Predstavnik te udruge, Matías Alonso, smatra kako bi se moglo ustvrditi da se na njihovim grobovima održavaju neustavna okupljanja, iako osim privatnih posjeta nisu bila zabilježena nikakva veća okupljanja.

 

Pavelić je pokopan u grobnici na madridskom groblju San Isidro gdje se, osim njegovih posmrtnih ostataka, nalaze i posmrtni ostaci njegove supruge i djece. Riječ je o privatnoj imovini, grobnici koju su Pavelićevi kupili i zbog toga bi ekshumacija u pravnom smislu bila teško provediva. Oduzimanje privatne imovine bilo bi protivno zakonu, a u prijedlogu reformiranog zakona o povijesnom sjećanju ne spominju se Luburić i Pavelić, pišu 24 sata.

Franco je Paveliću i nejgovoj obitelji dopustio boravak u Španjolskoj, kamo su doselili iz Argentine, ali pod uvjetom da ne budu politički aktivni. Luburić je, pak iz Španjolske nastavio političku djelatnost protiv Jugoslavije.


Komentari