TIHI UBOJICA I DALJE PRIJETI ZAGREBU… ‘Bilo je jezivo. Kao da je bomba eksplodirala!’

Moraju li građani strahovati, je li Zagreb u opasnosti?

Sinoćnji potres izazvao je strah kod građana, neki su ostali bez struje, nekima je fasada popucala, nekima su padale stolice i ljuljali se lusteri. Potres je bio jačine 2,9 stupnja prema Richterovoj ljestvici, a epicentar mu je bio 2 km sjevernoistočno od Zagreba na dubini od 2 km. Samo od sebe nameće se pitanje što kada bi nastupio malo jači potres.

Filip Zolota (29), stanovnik Zagrebačke četvrti Borongaj imao je jako neugodno iskustvo s potresom. “Bilo je jezivo. Prvo sam čuo jaki zvuk tutnjave, zvučalo je kao da je bomba eksplodirala pod kućom. Nakon toga uslijedio je val vibracije i podrhtavanja u kući i nestanak struje”, opisao je potres Zolota i nastavio, “Do sada sam doživio mnogo potresa, ali ovaj mi je bio najneugodniji. Izašao sam ispred kuće, a svi su susjedi, vidno uplašeni, već bili vani. Cijela ulica bila je u mraku tek nakon sat, sat i pol čekanja vratila se struja”, ispričao je svoje stresno svjedočanstvo stanovnik četvrti Borongaj.

Grad Zagreb nalazi se na dosta trusnom području. Sjeverno od nas su Alpe, istočno Panonski bazen, a južno su Dinaridi. Najznačajniji potresi za Zagreb su oni s epicentrom u području Medvednice. Žarišta su uglavnom s južne strane obronaka.

Zagrebačke građevine dijele se na tri razine gradnje. Prvi su stare ciglene kuće s drvenim gredama, druga razina uvedena je nakon potresa u Skopju 1964., kada je u nove građevine dodana vertikalna serklaža koja preuzima sile naprezanja kod potresa. Treća razina uvedena je u novije zgrade, a u njoj je korišten armirani beton u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Najgori scenarij koji može zadesiti Zagreb bio bi potres od 6,4 stupnja po Richteru. Zgrade prve razine su većinom u centru grada i one vjerojatno ne bi preživjele takav scenarij. Te zgrade ne bi izdržale potres te jačine i nastupila bi katastrofa za desetke tisuća ljudi. Zgrade drugog tipa pretrpjele bi oštećenja, ali ne bi se srušile, dok bi zgrade trećeg tipa trebale u potpunosti podnjeti takav potres.

U 2015. godini Zagreb se tresao više od 120 puta, a prošle godine čak 409 puta, niti jedan potres nije bio jači od 2,9 stupnja. Ozbiljnije upozorenje dobili smo 2013. kada je grad bio pogođen nizom potresa (2.7, 2.3, 2.7,1,8, 2.0) i to u vrlo kratkom razdoblju od 26. kolovoza do 6. rujna 2013. Seizmolozi su tada umirivali građane i poručili da se za potrese najbolje mogu pripremiti edukacijom. Počeo se dijeliti i letak upućen građanima u slučaju potresa.

Komentari