Tete izašle na ulice i prosvjedom protiv maltretiranja i mobinga u dječim vrtićima traže svoja prava

FOTO: Zagreb.info

Zajednička borba protiv maltretiranja i mobinga u dječjim vrtićima.

Tete u vrtićima u četvrtak 11. svibnja u 18 sati izlaze na ulice. Naime, na Trgu bana Jelačića organiziran je prosvjed, a sve kako bi zaustavile mobing na radnom mjestu, te ujedno zatražile smjenu ravnateljice DV Remetinec.

Prosvjed su podržali i političari, ujedno i kandidati za gradonačelničku fotelju – nezavisna Sandra Švaljek i Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ.

>>> Tete izašle na ulice i prosvjedom protiv maltretiranja i mobinga u dječim vrtićima traže svoja prava

Kako su kazale tete na prosvjedu, svakodnevno se vrši psihički pritisak nadležnih a radnike, što im one ne žele i neće dozvoliti. Kažu da se mora spriječiti psihičko zlostavljanje na radnom mjestu kako ono ne bi postala normalna pojava.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Vrtići nisu samo zgrada, bogatstvo vrtića su ljudi.”[/box]

Svjesne su da pravna država ne funkcionira, često ne nailaze na pomoć, no sada su ustale i, kažu, odlučile biti glasne jer ne žele više šutjeti.

„Jedino se uz solidarnost možemo ujedini i pomoći jedni drugima. Zajedno smo jači, ne može nam nitko ništa. Ne trpite zlo, izađite iz sjene“, kazale su na prosvjedu.

Istaknule su i da DV Remetinec nije izolirani slučaj, a ujedno su zatražile smjenu ravnateljice spomenutog vrtića. Nadalje, tete tvrde da ravnateljice planirano i osmišljeno uništavaju ugled, rad i čast vrtića, ali i zdravlje teta maltretiranjem.

Kao i prije godinu dana, tete i danas, kažu, prosvjeduju za bolje uvjete i žele da se zakoni poštuju jer gradske vlasti imaju odgovornost prema radnicima, ističe Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja (SOMK), koja je organizirala prosvjed. Nadležni su, kažu, pokušali obmanuti javnost i prikazati da je stanje u vrtićima idealno.

Iz svih spomenutih razloga radnice su, ističu, traumatizirane, što loše utječe na cijelu njihovu obitelj i privatni život van posla. Zbog svega što se ovih godina događalo u vrtićima, a na što vlasti nisu reagirale, tete dolaze i odlaze s posla u grču, omalovažava ih se, a one samo žele raditi u ugodnom radnom okruženju i dostojanstveno.

Maltretiranje i mobing u vrtićima

Pravo na rad bez straha – stop mobingu na radnom mjestu”, parola je prosvjeda koji organizira Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK). Oni su, pak, pozvali sve zaposlene u vrtićima da se odazovu i da jasno daju do znanja nadređenima da im je dosta takvog ponašanja.

Mnoge tete u vrtiću, ali i ostali zaposleni, svakodnevno trpe mobing od strane ravnateljica, koje štiti gradonačelnik Milan Bandić i njegova desna ruka Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje.

O maltretiranju u DV Remetinec progovorile su i zaposlenice, koje su optužile ravnateljicu vrtića Mericu Matijević za dugogodišnji mobing. To su potvrdili i bivši zaposlenici, koji su baš zbog toga napustili posao u vrtiću.

Nakon saznanja o ovim događanjima u DV Remetinec, SOMK je otvorio mobingofon, na koji su ubrzo počele stizati prijave o mobing, neki su čak i osobno došli prijaviti isti, piše Index. Inače, u samo mjesec dana stiglo je čak 119 prijava za mobing, a pretpostavlja se da bi ih bilo i puno više da tete ne žive u strahu.


Komentari