TESTIRALI SMO NOVU ZET-OVU APLIKACIJU! Ovo su sve njene mogućnosti, a odmah smo primijetili nešto zanimljivo

ZET-ova aplikacija Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

ZET je u ponedjeljak predstavio svoju službenu aplikaciju ”Moj ZET” koja bi korištenje javnog prijevoza trebala učiniti dostupnijim i jednostavnijim jer putnicima omogućuje da karte kupuju preko mobitela, a ne isključivo na kioscima i kod vozača tramvaja i autobusa.

OTKRIVENI DETALJI ZET-OVE APLIKACIJE! Tomašević prvi kupio kartu preko mobitela: ‘Ovo je jedna od bitnih epizoda u povijesti tvrtke’

”Ovo je virtualno prodajno mjesto koje je korisnicima dostupno 24 sata dnevno i na kojem je moguće kupiti sve vrste karata koje ZET nudi. Mogu se nadopuniti mjesečno i godišnje karte, ali uz prethodnu registraciju na web portalu ZET-a. Svjesno smo da će ovo biti interesantna usluga, pogotovo mlađim korisnicima”, rekao je o aplikaciji direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Aplikacija prvog dana puštanja u promet još nije dostupna svim korisnicima, no od najkasnije utorka 30. svibnja trebali bi ju moći koristiti svi.

Mi smo aplikaciju skinuli i provjerili kako izgleda i što nudi putnicima. Čim ju prvi put otvorite aplikacija vas kroz nekoliko slajdova upoznaje sa svojim mogućnostima. Najprije objašnjava kako funkcionira opcija nadoplati kartu. ”Za kupnju pojedinačnih karata u vozilu nadoplatite sredstva bankovnom karticom unutar profila”, stoji na prvom slajdu.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Postoji i opcija ”poveži račun” koju će koristiti korisnici koji žele kroz aplikaciju kupovati i nadopunjavati mjesečne ili godišnje karte, odnosno pokaze. Za to je potrebno prijaviti se najprije sa svojim korisničkim računom na Moj ZET web portal te od tamo povezati korisnički račun s aplikacijom.

Aplikacija ima i tipku za slučajeve kada naiđe kontrolor. Potrebno je unutar aplikacije stisnuti ”Kontrola” kako bi ste kontroloru mogli pokazati svoju kartu ili pokaz.

Kartu kupljeno preko aplikacije registrirati se u vozilima može na način da se pametni telefon približi NFC naljepnici ili skenirajte QR kod u vozilu. Ako nemate unaprijed kupljenu kartu dok se vozite autobusom ili tramvajem, to možete kupiti tijekom vožnje u aplikaciji koja će ponuditi dostupne vozne karte za zonu u kojoj se nalazite.

Ako imate uređaj s NFC tehnologijom kartu možete registrirati prislanjanjem pametnog telefona na označeno mjesto u vozilu.

‘POSTALO JE NEPODNOŠLJIVO. NE MOŽEŠ NOSITI BIJELO U BUSU’ Zagrepčanki pukao film na ZET, ali i sugrađane: ‘Više to niti ne skrivaju. Kakva drskost’

Kad ste pročitali sve ove upute u aplikaciji, ona vas upita želite li se u nju prijaviti s postojećim korisničkim računom, kreirati novi ili pak nastaviti koristiti aplikaciju kao gost. Za pretpostaviti je da je opcija gosta za one putnike koji se ne ZET-om ne voze toliko često pa im karta treba samo povremeno ili vrlo rijetko u odnosu na one koji tramvajem ili autobusom putuju svakodnevno.

Kada uđete u svoj profil u aplikaciji, možete vidjeti stanje na računu, odnosno s koliko novca raspolažete za karte, ali i sve transakcije koje ste od dana instaliranja aplikacije u njoj ostvarili. Novac se na račun uplaćuje na način da na početnom zaslonu pritisnete ”Nadoplati sredstva za kartu”. Tada će se otvoriti prozor u koji upisujete koliko novca si želite uplatiti na svoj ZET račun, a zatim u posebnom prozoru trebate ispuniti podatke o kartici s koje prebacujete novce.

Jedna zanimljivost aplikacije koju smo odmah zamijetili jest da ona ne dopušta napraviti snimku zaslona, odnosno ne može se screenshotati. Riječ je o mjeri opreza koju koriste i gotovo sve bankovne aplikacije kako se ne bi mogli fotografirati i dijeliti podaci s kartice kojom se plaća. Nije pogrešno ni pretpostaviti da zabrana snimanja zaslona ima i sigurnosnu ulogu kako se ne bi mogle s drugim korisnicima dijeliti karte, odnosno da ju ne možete fotografirati i proslijediti prijatelju koji ne koristi aplikaciju.


Komentari