Testirajte se besplatno i anonimno na hepatitis C

Pexels / Ilustracija

Program probira za osobe koje su koristile zatvorski sustav i osobe koje su koristile opojne droge

Od 15. siječnja 2018. započela je akcija testiranja na hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb u sklopu programa prevencije hepatitisa C probirom osoba koje mogu imati povećani rizik od infekcije (sukladno preporukama SZO). Rana dijagnoza može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa.

U području liječenja hepatitisa C razvoj probirne dijagnostike, pregleda, liječenja (uključujući trajanje i nuspojave liječenja) stalno napreduje s velikim skokom u posljednjih nekoliko godina promjenom pristupa u liječenju i upotrebom novih terapijskih rješenja. Stoga pozivamo sve osobe u potrebi za testiranjem da dođu u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:00 do 19:30. Sve informacije o virusnim hepatitisima, procjeni osobnog rizika od zaraze i mogućnošću postavljanja upita stručnjacima dostupne su u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu, na www.hepatitis.hr ili www.huhiv.hr.

hepatitis c

S obzirom da jetra ima ključnu ulogu u filtriranju otrova iz tijela, neprepoznati hepatitis C dovodi tvoje zdravlje u ozbiljnu opasnost jer oštećuje jetru. Korištenje droga koje uključuje dijeljenje igala i šprica predstavlja najveći rizik za prijenos hepatitisa C i to je najčešći način zaraze hepatitisom C u Europi pa i u Hrvatskoj. Stope infekcije među intravenskim korisnicima droga kreću se od 12-85%. Dovoljna je samo jedna situacija dijeljenja igala, šprica, a ponekad i ostalog pribora kako bi se zarazio/-la ovim virusom. Ušmrkavanje droga manje je rizično, ali rizik i tu postoji.

Boravak u zatvorskom sustavu također povećava izloženost jer je tamo udio osoba koje žive s hepatitisom C povećan, a izravan kontakt sa zaraženom krvlju predstavlja rizik od prijenosa. I neke druge situacije izravnog kontakta s tuđom krvlju mogu predstavljati rizik. Hepatitis C puno je češći nego što pretpostavljaš.

Više o virusnim hepatitisima možeš saznati u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu gdje možeš ispuniti i Kalkulator rizika.

Iako možda nemaš simptome koje možeš prepoznati, to ne znači da nemaš hepatitis C i da on već ne ugrožava tvoje zdravlje. Saznaj imaš li hepatitis C jer hepatitis C možeš izliječiti. Današnji lijekovi više ne izazivaju značajne nuspojave i vrijeme liječenja puno je kraće. Ako se prepoznaš u nekoj situaciji koju smo naveli, dođi na testiranje i provjeri svoj status. „Hepatitis C možeš izliječiti“

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Dođi u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom ili petkom od 16.00 – 19.30h na adresu Domagojeva 10, Zagreb.

Testiraj se u CheckPoint centru jer je:

– besplatno

– anonimno

– pouzdano (stručno osoblje)

– bezbolno (iz sline)

– brzo (rezultat za 20 minuta)

– u opuštenoj atmosferi.[/box]


Komentari