Tešović kod Šprajca o sve češćim incidentima među djecom: Smrtnost je visoka, to do sada nismo vidjeli; situacija je opasna za naciju

U subotu navečer pred zagrebačkom Klinikom za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, umrla je beba od samo 23 dana. Umrla je u rukama mame, čekajući u autu s tatom, kako bi je primili na obradu u bolnici.

Klinika za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, dijete je čekajući u automobilu s roditeljima iznenada prestalo disati. Nažalost, unatoč liječničkim naporima beba stara samo 23 dana je preminula.

Posebni režim trijaže

Zbog smrti bebe zaražene koronavirusom, ali i nedavne smrti rodilje, također pozitivne na koronavirus, još jednom se intenzivirala rasprava o tome koliko je napregnut bolnički sustav upravo zbog borbe s epidemijom. Naime, dijete i roditelji s početka priče su u autu proveli tri sata, od čega posljednjih sat vremena čekajući u autu na liječničku obradu. Svatko tko je posjetio “Zaraznu” posljednjih godinu dana zna da se prilikom hitnog dolaska upućuje na trijažu koja se obavlja telefonski i na parkiralištu. Nakon trijaže, bolesnici se upućuju na daljnju obradu koja se čeka i dulje nego inače upravo zbog pandemijskog režima upravljanja bolnicom.

Dr. Goran Tešović
Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Direktu RTL-a gostovao je dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici dr. Fran Mihaljevć, koji je objasnio kako se obavlja trijaža. Rekao je da se u prosjeku čeka sat vremena na prijem, ali tijekom jutarnje smjene, dok se poslijepodne čeka i dulje. Kod djece taj postupak traje tako što se roditelji telefonski najave kako bi započeli postupak trijaže, za kojeg dr. Tešović tvrdi da nije najbolji jer se sve obavlja telefonskim putem. No, upozorava da se tijekom telefonske trijaže može dogoditi i da se težina bolesti krivo procijeni, no u slučaju bebe – to se nije dogodilo, tvrdi dr. Tešović.

Isto tako, dr. Tešović je istaknuo kako je velik pritisak na ambulantu, ali da nemaju mogućnosti angažirati veći broj ljudi od onoga kojeg su angažirali.

Djeca u pandemiji

Djeca, kako je već poznato, rijetko razvijaju tešku kliničku sliku zaraze koronavirusom, a kod onih koji razviju, uglavnom se radi o zarazi s već prisutnim komorbiditetima. Tako je dr. Tešović iznio podadatak da je na Zaraznoj trenutačno šestero djece koje se liječi zbog koronavirusa, od kojih je dvoje na jedinici intenzivnog liječenja, ali su u oporavku.

Jedna od najopasnijih nuspojava zaraze koronavirusom je multisistemni inflamatorni sindrom od kojeg je u Hrvatskoj preminulo jedno dijete, ističe dr. Tešović, te napominje da je u posljednje vrijeme sve češća klinička slika zaraze s tromboembolijskim incidentima. “Rjeđi su nego kod odraslih ali je smrtnost visoka. To do sada nismo vidjeli ili se ne zna da je takvog nečega bilo u Hrvatskoj, ali to ne znači da neće biti”, objasnio je dr. Tešović. 

Upozorava i dr. Tešović da iako je stopa tromboembolijskih incidenata mala, ipak se radio o velikoj smrtnosti!

Kaže i da se na Zavodu za infektivne bolesti djece bore s velikim pritiskom malenih bolesnika zaraženih koronavirusom, ali da ih se većina otpušta na kućnu njegu. No, to isto tako znači, napominje dr. Tešović, da se i ovako prenapregnuti bolnički sustav suočava s dodatnim pritiscima.

Trebaju li se djeca cijepiti?

Na pitanje treba li cijepiti djecu, dr. Tešović odgovara da je dobro da se cijepe djeca starija od 12 godina, a uskoro i ona starija od pet. Također je i napomenuo da ne vidi problem s cijepljenjem djece jer se kod njih cjepivo pokazalo i zaštitnim i sigurnim.

“Djeca u pravilu obolijevaju od blažih oblika bolesti. To je notorna činjenica koja je prisutna od početka pandemije. Ne znate tko će od njih, imao simptomatsku ili asimptomatsku infekciju, razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može biti poguban. To je bolest koja nastaje 4 do 6 tjedana nakon preboljenja akutne faze bolesti. Manifestira se zahvaćanjem više organskih sustava. Najopasnije je zahvaćanje srca, smrtnost je među tim bolesnicima mala ukoliko se na vrijeme postavi dijagnoza i započne s liječenjem”, ističe dr. Tešović.

A što je s trudnicama?

Komentirajući smrt rodilje od COVID-19, koja nije bila cijepljena, dr. Tešović ističe kako je potpuno nesuvislo preporučivati nekome da se cijepi prije trudnoće jer trudnica koja se nije cijepila prije trudnoće, preporučuje se da se cijepi tijekom trudnoće. Može se cijepiti i nakon. “Bilo je tu nejasnoća vezano uz dojenje, smije li cijepljena dojiti ili ne, puno je tu potpuno krivih informacija slano u medijski prostor i teško ih je ispravljati”, kazao je Tešović.

Smrtnost trudnica zaraženih koronavirusom je izuzetno velika, a trudnice predstavljaju vrlo rizičnu skupinu.

Vrlo opasna situacija

Za kraj je zaključio kako je potrebno poduzeti neke mjere oko četvrtog vala pandemije, ali – “nametnuli su strože epidemiološke mjere nego one što su kod nas na snazi, to ne mora značiti zatvaranje škola jer koji je smisao zatvaranje škola kad bez covid-potvrda možete gdje hoćete. Kad se dogovori što treba napraviti treba inzistirati na tome da se tako nešto poštuje”, kazao je.

Za kraj je zaključio kako je ovakva situacija jako opasna za cijelu naciju, da bi se prepustila voluntarizmu pojedinca te da bi vlasti – trebale poduzeti nešto!


Komentari