Teške optužbe na račun ravnatelja HRT-a: ‘Stipiću, ne hvata se žene za dupe u liftu’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nove optužbe na račun HRT-a. Kako tvrdi tjednik Nacional, vodstvo HRT-a nije zaštitilo novinaku koja je zbog seksualnog uznemiravanja prijavila ravnatelja jedinice za Poslovanje, Mislava Stipića.

Tvrde kako imaju transkripte razgovorima, u kojima navode da je vidljivo kako je vodstvo prijavu novinar informativno-medijskog servira ocijenilo kao nerazumljivu i neprihvatljivu.

Protivno volji, navode, poslali su je i da se suoči sa Stipićem. Transkripti koje su objavili odnose se na razgovor novinarke s njenom šeficom Katarinom Perišom Čakarun, a zatim i s ravnateljem Programa HRT-a Renatom Kunićem te samim Mislavom Stipićem.

Nacional eksluzivno donosi transkripte:

Stipić: “Ti nisi zdrava, ti nisi zdrava, ne, ti nisi zdrava.”
Kunić: “”Mislave, stari, ja ovo neću slušati, ovo nema smisla. Vi ako imate takve optužbe, znate kome se obratiti, mi vam tu za to nismo!”
Novinarka: “Gospodine Stipiću, zašto vi to ženama uopće predlažete u početku?”
Stipić: “Ti nisi zdrava, nisi zdrava, ti imaš ozbiljan problem. Zapiši, ti imaš ozbiljan problem”.
Kunić: “OK, Mislave, nemoj se pravdati dalje. Očito nećemo izaći na kraj s ovom pričom…”
Stipić: “Jer ja ne bih volio da se moramo na sudu bombat. Ti mene klevećeš, jesi svjesna toga?”
Novinarka: “Ja ću ako treba ići na sud, nikakva više nalaženja.”
Stipić: “Hoćeš da se sudimo ti i ja godinama? Pa da ja tebe tužim?”
Novinarka: “Briga me, pa ja ovo što osjećam pa da ništa ne dobijem imam mir u duši. Najgore kad sam se vratila i tri tjedna šutjela o tome, pa kad sam čula od drugih cura priče, shvatila sam da nije stvar u meni – da je to modus operandi. Mislim da se svaka normalna osoba mora boriti za to da se to više ne događa.”

Kako tvrdi tjednik, novinarka se u tom trenutku rasplakala i rekla Stipiću: “Stipiću, sad ću ti nešto reći, to se taklo ne radi!” Ne hvata se žene za dupe u liftu, ne nalazim se s njima u Kaptol Centru pa nudi vanjsko uredništvo, to se ne radi! Vaša funkcija je pravna, vi nas trebate štititi.”

‘Pa nemoj mene slati k njemu’

Razgovor s novinarkom vodio se 1. prosinca u uredu Periše Čakarun. U vrijeme vođenja razgovora, navodi list, novinarka je već bila degradirana na poslu te je prebačena u drugu redakciju.

Čakarun ju je poslala u pravnu službu te da ide razgovarati sa Stipićem.

“Pa nemoj mene slati k njemu. Ja k njemu više nikad u životu ne idem. To što on zove cure u ured, misleći da idemo jadne po plaću, a on druge stvari želi, ja tamo više ne idem nikad dok sam živa”, rekla je novinarka.

Nacional navodi da im je Periša Čakarun ranije u izjavi navela da nikad ni jedna novinarka nije prijavila seksualno uznemiravanje, ali da joj je jedna mlađa kolegica spomenula da se jedan od ravnatelja HRT-a prema njoj ponašao neprimjereno što je ona i prijavila svojima nadređenima.

Nacional također navodi kako je vodstvo kuće prijavu novinarke odbilo.

Komentari