TEŠKA PRIČA IZ NAZOROVE Dječak ima leukemiju i odvojen je od majke koja živi u baraci s još petero djece: ‘On je spreman za povratak, no kamo će’

Foto: Dragan Matic / CROPIX/ Ilustracija

Hrabri dječak Adrijano (6) iz Zagreba ima skromnu želju, a to je da se vrati kod svoje obitelji. Prošle godine dijagnosticirana mu je leukemija, a nakon mjeseci provedenih na liječenju, smješten je u Dječji dom Zagreb u Nazorovoj jer se njegova obitelj nalazi u nepovoljnoj situaciji. U drvenoj baraci s još petero djece živi njegova majka i to bez struje i vode.

Adrijanu je sada bolje, no kući ne može. Kako bi se dječaku ostvarila želja, ravnateljica Nazorove, Jasna Ćurković Kelava i socijalna radnica Mateja Mandić Blažević pozvale su Grad i ljude dobre volje da se Adrijanu omogući advekatan smještaj.

“Nemam primanja, snalazim se kako znam, uglavnom čistim po kućama, perem tepihe, nekome ponekad nešto skuham pa zaradim tako 50 ili 100 kuna, da imamo za hranu. Još mi je jedno dijete bolesno, liječilo se u bolnici pola godine, otpušteno je prije mjesec dana. U baraci nemamo vodu, moram na gradsku pumpu, udaljenu stotinjak metara. Imamo kuhinju i jednu sobu”, ispričala je dječakova majka za 24 sata.

U jednoj sobi spavaju svi, a vodu donose u kanisterima. Da se nešto događa s Adrijanom majka je posumnjala u srpnju 2020. godine kada je osjetila da mu srce brzo lupa.

“Odvela sam ga k pedijatrici, poslušala mu je i srce pa nas poslala u bolnicu. Ništa prije toga nije bilo čudno, osim što se povremeno, nakon trčanja, žalio na bol u nogama, ali samo po nekoliko minuta, pa sam to pripisivala umoru. Pretrage su u bolnici, međutim, pokazale da je u pitanju akutna limfoblastična leukemija”, prisjetila se kroz suze.

Ravnateljica Doma kaže da bi za Adrijana povratak majci značio i brži oporavak, no za to su potrebni pristojni uvjeti za život. Ističe da je nedopustivo da dijete boravi u instituciji jer je obitelj siromašna. Dodaje i da je Adrijanova majka vrlo brižna žena.

“On je spreman za povratak, no kamo će”, kaže socijalna radnica Mandić Blažević.

Ako želite Adrijanu dati najljepši poklon za Božić, a to su blagdani u krugu obitelji, ovdje pročitajte na koji način možete uplatiti.


Komentari