Telekomunikacijski stručnjak o današnjem problemu s HT-om: ‘Zabrinjavajući je način na koji se pozivi preusmjeravaju prema hitnim službama’

Zagreb je danas bio pogođen katastrofom zvanom tehnički kvar na mreži. Neki građani ga možda nisu ni osjetili ali za sve one koji koriste najpopularnijeg teleoperatera u državi, T-com, današnji je dan bio izvor beskrajnih frustracija. To jest, barem na punih šest sati.

Brojevi su se birali no telefoni nisu zvonili, s druge strane slušalice građane je dočekivao muk ako je osoba s barem jedne strane slušalice koristila T-comove usluge. No na najveći su problem naišli oni građani koji su u jednom trenutku trebali pozvati neki od brojeva hitnih službi.

Iz T-coma je uskoro stigla i obavijest o problemu koji se stvorio na signalnim čvorovima, a telekomunikacijskih je stručnjak Đuro Lubura u intervjuu za RTL televiziju otkrio pozadinu još većeg problema. Tako je komentirao da ovo nije prvi kolaps te mreže, no prvi je puta problem trajao toliko dugo.

“Kvarovi se događaju svugdje u svijetu, pa i kod nas. Događalo se i prije, događat će se i ubuduće. To ne treba zabrinjavati, ali ono što treba zabrinjavati jest način na koji se pozivi preusmjeravaju prema hitnim službama. Naime, one imaju veze prema više operatera, ne samo prema jednom, ali zbog toga kako su povijesno posloženi telekomunikacijski sustavi, dolazni pozivi dolaze preko jednog operatera, kojeg hitne službe odaberu. Nažalost, većina je odabrala jednog kod kojeg je došlo do problema”, rekao je Lubura u razgovoru s RTL-ovim Josipom Šarićem.

Lubura smatra da je dugoročno rješenje ipak na državi. Kaže da bi ona trebala u suradnji s HAKOM-om trebala pronaći način kako da  drugačije spoji pozive prema hitnim službama, top jest da one uvijek mogu primiti poziv dok god zadnji operater funkcionira.

“Treba promijeniti neke pravilnike i treba dogovoriti između operatera, hitnih službi i ministarstava… I to će se u vrlo kratkom roku napraviti jer ovako ne može ostati”, kaže stručnjak.

Dodaje kako bi se okvir mogao napraviti u roku od nekoliko mjeseca te da bi se u istom roku mogli promijeniti propisi, pa bi tada sustav profunkcionirati bez prekida.


Komentari