TEK 14. KUĆA SRUŠENA OD POTRESA: ‘Nitko ne može biti zadovoljan tempom obnove’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Zaključno s petkom, tek je 14 kuća srušeno u godinu dana i sedam mjeseci nakon zagrebačkog potresa.

Kako je RTL izvijestio, obitelj Kožić je čekala rušenje svoje obiteljske kuće 586 dana. Naposljetku je nestala u svega nekoliko sati u prizoru koji je spomenutim vlasnicima bio previše bolan za gledanje.

“Sad će još morat čekat malo, neko vrijeme projekt za novi objekat, da se izabere izvođač za novi objekat i nadzorni odbor i onda je to to, a to je negdje – godinu dana, otprilike”, rekao je RTL-u jedan od nadzornih inženjera.

Hrvatski sabor u petak je također izglasao izmjene Zakona o obnovi od potresa. Građani su skeptični dok se vladajući ipak nadaju da će situacija novim amandmanima obnovu učiniti bržom, transparentnijom i jednostavnijom.

Ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Damir Vanđelić čini se kako ima razumijevanja za ogorčenost Zagrepčana čiji su domovi teško stradali u prošlogodišnjim podrhtavanjima.

“Nitko ne može biti zadovoljan tempom obnove, i to je malo. Dakle ukupan broj odluka koje se efektivno vide na terenu su 24 odluke za uklanjanje kuća, 14 je uklonjeno, 10 će ih biti uklonjeno u sljedećih par tjedana. Imamo jednu, jedinu odluku za izgradnju zamjenske obiteljske kuće”, rekao je Vanđelić RTL-u.

Dodao je i kako u prvom koraku očekuju još oko 1000 prijava u samom zagrebu, kao i nekoliko prijava u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nakon toga kreće se u organiziranu obnovu nakon koje se Vanđelić nada kako će javne površine biti bitno sigurnije nego trenutno.

Tomašević: do kraja godine i 30 milijuna kuna isplaćene pomoći

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, dotaknuo se obnove Grada nakon potresa i na konferenciji za medije u utorak.

“U 2020. je odobreno 230 prijava, a u 2021. je bio drugi poziv. Radi se o pomoći do 50.000 kuna po kući. Ukupno dosada će u ovoj godini biti isplaćeno 22 milijuna kuna, do kraja godine bi to moglo doći do 30 milijuna kuna”, rekao je tada Tomašević.

Nastavio je kako postoje četiri kategorije javnih zgrada te su škole u prvoj fazi išle u hitnu sanaciju. Zatim 13 objekata ide u cjelovitu obnovu, a ustvrdio je i da sama obnova (procjenjena šteta u Zagrebu je 128 milijardi kuna), može potrajati čak i desetljeće.

“S obiteljskim kućama je manji problem jer nemamo neriješene imovinsko-pravne odnose. Vezano za višestambene zgrade u povijesnoj jezgri zgrada, mislimo da bi se trebalo ići blok po blok, a ne svaka zgrada točkasto, zbog preusmjeravanja prometa i osiguravanja lokacija, da se to radi u suradnji s Fondom odnosno ministarstvo”, komentirao je Tomašević obnovu privatnih zgrada na konferenciji, ustvrdivši kako obnova privatnih zgrada ustvari nije ni krenula.


Komentari