TEHNIČKI MUZEJ SLAVI ROĐENDAN: Par povijesnih stinica o Muzeju koje možda niste znali (FOTO)

Facebook

Tehnički muzej u Zagrebu danas, 21. prosinca, slavi rođendan.

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je specijalizirani muzej tehnike. Smješten na magistralnom pravcu sjever jug povezuje stari dio Zagreba na sjeveru sa novim naseljima na jugu preko Save. Zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja javlja se krajem 19. stoljeća, a njegova povijest započinje 21. prosinca 1954. odlukom odbora grada Zagreba o osnivanju.

Idejni osnivač Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja. Uz osnovnu muzejsku djelatnost ideja osnivača bila je da Muzej vremenom preraste u znanstveno tehnički centar. Realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić, dok je likovni postav načinio arhitekt Emil Vičić.

Godine 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18. koja je usko povezana s nastankom Zagrebačkog velesajma jer je na današnjim prostorima Studentskog centra i Tehničkog muzeja bio Zagrebački zbor. Nakon preseljenja Velesajma na novu lokaciju prostori u Savskoj 18. korišteni su za različite društveno-sportske aktivnosti. Osnovna djelatnost Tehničkog muzeja je prikupljanje, zaštita, čuvanje i prezentiranje materijalne i nematerijalne tehničke baštine javnosti.


Tehnički muzej, povodom svog rođendana, omogućio je jučer svojim posjetiteljima besplatan ulaz, a odaziv je bio i više nego impresivan. U svega nekoliko sati kroz Muzej je prodefiliralo dvije tisuće ljudi.

hr.wikipedia.org
hr.wikipedia.org

>>> ROĐENDANSKI POKLON TEHNIČKOG MUZEJA: Pripremili su vam velika iznenađenja!

Komentari

loading...
-->