Taksisti žele blokirati Zagreb zbog Ubera, a duguju državi 12 milijuna kuna

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL / ILUSTRACIJA

Posljednjih dana zagrebački taksisti objavljuju svojevrsni rat Uberu.

Već mjesecima Uberovi partneri vozači žrtve su verbalnih i fizičkih napada zagrebačkih taksista koji tvde da Uber krši zakon. Prije nekoliko dana taksi prijevoznici najavili su prosvjed koji bi blokirao Zagreb.

>>> Hrvatski taksisti spremaju prosvjed i prijete blokadom Zagreba

I dok se oni spremaju na prosvjed na površinu su isplivala imena najmanje 20 zagrebačkih taksista, svih redom, članova Udruženja auto taksi prijevoznika Grada Zagreba, koja se nalaze na popisu dužnika na stranicama Porezne uprave.

Dvojici najvećih dužnika, zbog neplaćanja poreza i doprinosa skupili su se dugovi koji su zbog kamata narasli na više od 800 tisuća kuna, a još dvojica dužna su više od 700 tisuća. Dugovi preostalih 16 taksista veći su od 500 tisuća kuna, a kada se zbroji dolazimo do sume veće od 12 milijuna kuna. 

Ovim taksistima dozvole traju do 2020. ili 2021. godine, one samo dvojici, među kojima je i najveću dužnik, ističu ove godine i neće ih moći produljiti ako ne plate porez. Grad Zagreb dozvole izdaje na pet godina, apočetkom studenog 2016. postrožio je odredbe pa obrtnici moraju imati dokaz da su platili poreze i doprinose.

Grad je mogao oduzeti dozvole

Upravo zbog te odluke dozvola može prestati važiti i prije isteka roka, što znači da je Grad Zagreb dužnicima mogao oduzeti dozvole zbog neplaćanja poreza. Rješenje o prestanku važenja taksi-dozvole donosi Gradski uredu za promet čiji šef je Dinko Bilić, koji je otkrio da nijednom autotaksi prijevozniku nije oduzeta dozvola.

“Odlukom nije propisano provjeravanje prijevoznika osim u slučaju obnove dozvole”, istaknuo je Bilić i tvrdi kako neće biti obnovljene dozvole taksistima koji ne predaju svu potrebnu dokumentaciju pa tako i dokaz da nisu dužni poreze i doprinose.

“Što se tiče prijevoznika koji su svoje zahtjeve za obnovu dozvole predali prije stupanja na snagu nove Odluke, njima su dozvole obnavljane u slučaju da su imali podmirene dospjele porezne obveze. Dospjele obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu bile uvjet”, rekao je Bilić.

Prozivaju Uber zbog nepoštvanja zakona, a i sami ga krše

Uber je taksistima trn u oku odkada su stigli na hrvatsko tržište, većinom zbog jeftinijih cijena prijevoza. Zagrebački taksisti upozoravaju da su cijene Ubera niske jer im se usluge temelje na neplaćanju davanja državi koja su dužni plaćati obrtnici i trgovačka društva. U isto vrijeme cijene taksija su i dalje visoke, a mnogi od njih također ne plaćaju porez i doprinose.

Taksistima dužnicima i dalje je dopušteno da voze, jer se oni ne provjeravaju dokle god ne zatraže produljenje dozvole. Ipak, stotinjak taksista u zadnjih nekoliko godina prestalo je s radom jer nisu mogli podmiriti svoje dugove. Oni nemaju drugo izbora nego zatvoriti obrte i izaći iz Taksi udruženja.

 

Dugovi se nagomilali zbog nelojalne konkurencije?

Financijski problemi i gomilanje dugova krenulo je, navodno, dolaskom Cammea na hrvatsko tržište u 2011. godini.

 

“Cammeo nas je dampingirao cijenama i time stvorio probleme i nama i sebi. Zarade taksista su osjetno pale i postalo je veoma teško zaraditi za kruh i uredno plaćati sve obveze. Međutim, Cammeu je država u predstečajnoj nagodbi otpisala dio poreznih dugova, dok su naši članovi obrtnici koji za svoje poslovanje garantiraju vlastitom imovinom što znači da im država neće oprostiti ni lipe dok god imaju bilo kakvu imovinu. Da je Cammeo morao platiti sav svoj porezni dug, danas vjerojatno ne bi postojao“, rekao je Kovačević koji tvrdi da je Uber 2015. donio nove probleme.

“Kako je moguće da Uber već godinu i pol dana radi potpuno neovlašteno? Zakon je takav kakav je. Uber prevozi ljude od točke A do točke B, a tvrde da nisu taksi prijevoz. Mi nemamo ništa protiv da oni rade, ali neka se usustave odnosno neka i za njih vrijede ista prava i obveze kao i za sve ostale“, zaključio je Kovačević za Jutarnji. 

 


Komentari