TAKSISTI POD PRITISKOM IZBJEGLICA: ‘Mi ne znamo prevozimo li kriminalce ili nekog trećeg’

Facebook

MUP je odobrio taksistima da voze gdje god požele. U problemima su jedino ako prijeđu granicu, rekao nam je predsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb, Jozo Kovačević.

Izbjeglice koje su u četvrtak u velikom valu pristigle u Zagreb, ne libe se angažirati ni taksiste kako bi proveli svoj naum – stigli do Slovenije. Naime, do danas taksisti Radio Taksi Zagreba nisu znali čine li kakav prekršaj prevozeći izbjeglice. Kako su rekli za Telegram, jedan od članova je kontaktirao MUP i carinsku ispostavu, no nitko im nije mogao decidirano odgovoriti čine li možda taksisti kakav prekršaj ili ne, i mogu li se zbog toga naći u problemima.

U razgovoru s predsjednikom Udruženja Radio Taxi Zagreba Jozom Kovačevićem doznali smo kako se MUP ipak oglasio.

“Zvao sam PUZ, gdje su mi rekli da mi kao taksisti možemo slobodno voziti gdje god poželimo, no lako bi mogli biti u problemima ako ćemo se voziti preko granice”, rekao nam je Kovačević te je dodao kako u obzir dolazi prijevoz izbjeglica do granice, gdje ih se i ostavlja.

Mi ne znamo prevozimo li kriminalce ili ne

Na pitanje koliko su sigurni kada prevoze izbjeglice, predsjednik Udruženja nam je rekao kako nisu ovlašteni uzimati dokumente.

“Izbjeglice su slobodni ljudi kao i svi ostali i vjerojatno imaju dokumente, što mi naravno ne provjeravamo. Zato se i može dogoditi da prevozimo neke kriminalce, no mi to ne znamo”, rekao je i dodao kako se u svakom slučaju vraćaju nakon što ih odvedu do granice.

Također otkriva kakobroj taksi prijevoza i nije značajno porastao. “To je relativno, jer, ako u taksi uđe 10 izbjeglica, onda je i broj porastao za toliko, no ništa značajno”, pojasnio je i dodao kako je to slobodan prijevoz gdje nema saznanja koliko ih je ušlo u pojedini taksi. Stvar se mijenja ukoliko dobe saznanja izvana.

“Jučer je jedan kolega zvao čak i Policijsku upravu kako bi ih pitao smije li uopće  prevesti izbjeglice”. Također je napomenuo kako nema saznanja je li itko od taksista izbjeglice prevozio do slovenske granice.

 


Komentari