TAKSISTI NAJAVILI PROSVJED: ‘Vožnja od Autobusnog do Glavnog kolodvora ne može stajati 14 kuna’

Photo: Igor Soban/PIXSELL/Ilustracija

Novoosnovani Nezavisni sindikat vozača taksija najavio je da će od Vlade tražiti da zakonski ograniči minimalnu cijenu vožnje po kilometru. Cijene taksija znatno ruše Uber i Bolt, te sindikat traži izmjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Na konferenciji za medije u utorak ustvrdili su da zakon trenutno ima brojne nedostatke. Žele ustvrditi minimalnu cijenu kilometra koju će dogovoriti sa stručnjacima.

“Imamo dvije kompanije Uber i Bolt koje se bore za tržište, rušeći postojeće cijene kilometara. Trenutačna cijena od 2,8 kuna po kilometru sve nas je dovela pred propast”, rekao je potpredsjednik Nezavisnog sindikata Goran Črešnjek.

Dodao je i da osim 25 posto prihoda koji ode na PDV, 20 do 25 posto odlazi Boltu ili Uberu, a plaćaju i brojen doprinose. Traže smanjenje PDV-a na 13 posto te da propisana starost vozila ne bude manja od deset godina.

Minimalnu cijenu kilometra još nisu izračunali, ali planiraju to učiniti nakon izračuna. Zaključuju da vožnja od Glavnog do Autobusnog kolodvora ne može koštati samo 14 kuna. Poručili su da su spremni na prosvjede i blokade ako ih se ne shvati ozbiljno.

Dosadašnje uvjete poslovanja ne smatraju održivima i naglašavaju da kompanije preko leđa vozača financiraju borbu na tržištu.

“Priča koja nam je bila ponuđena – da ćemo s 20 posto nižom cijenom zarađivati više, potpuna je besmislica”, zaključila je Iva Filipović, tajnica sindikata.

Komentari