Taksisti će ponovno blokirati grad? ‘Ako se ne zabrani Uberova aplikacija opet ćemo na ulicu’

FOTO: Zagreb.info

Taksisti žele zabraniti aplikaciju Uber.

Prije nešto više od tjedan dana taksisti su organizirali neprijavljeni prosvjed i na nekoliko sati blokirali vukovarsku ulicu. Iako prosvjed nije bio prijavljen, taksisti su tu činjenicu pravdali objašnjenjem da nije riječ o nikakvom prosvjedu nego o spontanom okupljanju.

Taksisti žele zabraniti aplikaciju Uber, a njihove želje i ciljevi nisu naišli na razumjevanje građana. Unatoč tome, Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, gostujući na N1 televiziji danas je opet zaprijetio da će ponovno na ulicu ako se ne ispune njihovi uvjeti.

“Neistina je da se zalažemo da se zabrani Uber. Mi se zalažemo da svi akteri na tržištu rade po zakonu. Teoretski se može dogoditi sutra da ja iz nekog razloga nezakonito radim, kad inspekcija utvrdi nepravilnosti, onda i postupa po tome. Uber, nažalost, preko 2 godine radi nezakonito na području Republike Hrvatske. Imamo izjave ministra, premijera, presude prekršajnih sudova, ali Uber i danas radi. S obzirom da je aplikacija povezivatelj, svima je zajedničko aplikacija Uber. Isključiti dostupnost aplikacije je rješenje”, rekao je Miletić.

Kaže da građani vole mrziti taksiste, no da su takve priče relikt prošlih vremena.

“Očekujem da vlada stane u zaštitu zakona koje je sama donijela. Republika Hrvatska putem ministarstava i Sabora donijela je zakone, ako se od mene očekuje da ga poštujem, treba sankcionirati one koji ih krše”, kazao je.

Na upit novinara o tvrdnjama Vlade da je zaplijenila dio vozila, Miletić je kazao kako je jedini način zabrana Uber aplikacije.

“Trenutno u Hrvatskoj ima 12 oduzetih vozila, a obzirom da se hvale da ih ima nekoliko tisuća u Hrvatskoj, smatra da je jedini način da se spriječi takva pošast – zabrana aplikacije. Njima, ako su oduzeta vozila, Uber plaća rent-a-car, ako nema aplikacije, nema ni problema.  Mi smo omraženi u javnosti, ali činjenica je da radimo po zakonu, kakvom takvom, ali zakonu. Na spontanom okupljanju okupilo se preko tisuću vozila. Ne tražimo ništa posebno, nikakve povlastice, samo da se zakon provodi i da bude jednak za sve”, ustvrdio je.


Komentari