Taksisti blokirali grad i zaradili kazne od najmanje 300 kuna

FOTO: Zagreb.info

Protiv taksista, koji su sudjelovali u prosvjedu, pokrenuto je i kriminalističko istraživanje.

Prošle srijede taksisti su blokirali Vukovarsku od ranog jutra, to je bio prosvjed protiv Ubera jer tvrde da u Hrvatskoj posluju nelegalno. Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su da će stotinjak sudionika biti kažnjeno s najmanje 300 kuna, ali i da je protiv njih pokrenuto kriminalističko istraživanje. Svi sudionici prosvjeda biti će kažnjeni prema Zakonu o sigurnosti u prometu, ali i prema Zakonu o javnom okupljanju.

“Svi vozači taksija koji su bili nepropisno parkirani na prosvjedu bit će sankcionirani sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 78. st. 1 ili čl. 82. st. 1 t. 4.”, navode u policiji.

Prva odredba koja ih zahvaća je članak 78. stavak 1. Zakona o sigurnosti u prometu. Naime, u njoj država, odnosno zakonodavac kaže kako se “vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavlja smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka”.

Drugi članak na koji se PUZ poziva jes članak 82. istog zakona. Ondje stoji da vozač “ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika, ali i na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili prometnim znakom”. Kazna za navedene prekršaje iznosi 300 kuna.

Ipak, puno veće kazne tek slijede. Naime, sami taksisti kazali su da prosvjed nije najavljen te su ga nazvali spontanim okupljanjem. Čini se da to kod policije nije prošlo jer će se protiv taksista primijeniti i kaznena odredba Zakona o javnom okupljanju, koja za organizatora nenajavljenog mirnog okupljanja ili prosvjeda predviđa kaznu od 5000 do 20 000 kuna, piše zg magazin. 


Komentari