‘TAJNI PLAN’ ZA RUŠENJE BANDIĆA? Zastupnici će rušiti prijedlog proračuna

Facebook

Pred gradske zastupnike dolazi prijedlog proračuna za 2017. godinu na prvo čitanje.

Tajni plan za rušenje Bandića počinje s realizacijom danas na sjednici Gradske skupštine.

HDZ će danas dati načelne primjedbe i neće dati podršku proračunu, no finalna faza bitke bit će krajem mjeseca kada je na redu drugo čitanje proračuna teškog 7,3 milijarde kuna.

Ako se tada proračun ne usvoji, padaju i gradonačelnik i Skupština. Ako za nekoliko dana ne prođe ni privremeno financiranje, u Zagreb se spušta povjerenik.

Tajni plan za rušenje Bandića?

HDZ je nakon suradnje Milan Bandiću okrenuo leđa, a nakon godinu dana njihov je odnos značajno nestabilan. Tako će na lokalne izbore u svibnju sadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika poslati bez novca i kao običnog građanina.

“Tajni plan” za rušenje Bandića za 24sata potvrdilo je više izvora iz HDZ-a, a počinje danas na sjednici Gradske skupštine.

Plan se sastoji od nekoliko koraka, no Bandić, što se tiče broja njemu vjernih zastupnika, može učiniti malo ili gotovo ništa da bi taj plan spriječio. Naime, Bandić ostaje tek na 20 zastupnika od potrebnih 26 za proračun (sveukupno je u Skupštini 51 zastupnik), a za 24sata SDP, HNS i HSLS potvrdili su da ne namejravaju podržati proračun.

Grad će voditi povjerenik

HDZ planira Bandiću srušiti proračun za sljedeću godinu i neće održati ni odluku o privremenom financiranju Grada. Time prestaje mandat gradonačelniku, njegovoj zamjenici i raspušta se Skupština. Do lokalnih će izbora u svibnju Grad voditi povjerenik kojeg imenuje HDZ-ova i Mostova vlada.

Za Bandića je ovo težak udarac u predizbornom trenutku, a iza sebe ima i niz optužnica za izvlačenje novca iz proračuna, zapošljavanje, pogodovanje investitorima,… No, ipak još uvijek ima bolji rejting od svojih protukandidata, točnije uživa podršku više od 30 % građana unatoč svemu.

SDP ni sada neće podržati Bandića

Zastupnik i tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger kaže da Grad ide u lošem smjeru, a proračun je odraz istog. Također tvrdi da nema šanse da će 12 SDP-ovih zastupnika podržati proračun jer to nisu radili ni proteklih godina, a smatraju i da je logičan potez da HDZ odbaci Bandića. Sumnja postoji, kažu, jedino zbog velikog broja zaposlenih članova HDZ-a u Zagrebačkom holdingu.

HSLS-ovci su već podržali Sandru Švaljek u kandidaturi za gradonačelniku Zagreba, a Darinko Kosor otvoreno je pozvao HDZ s kojima je u koaliciji na nacionalnoj razini da sruše Bandića.
Nadalje, Andrija Mikulić, trenutačno predsjednik Skupštine, želi biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika.


Komentari