TAJNE KOJE JE SA SOBOM ODNIO U GROB: Načeti su Bandićevi misteriji koje je u više od dvadeset godina vladavine vješto skrivao

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Milan Bandić iznenada je umro 28. veljače i iza sebe ostavio brojna pitanja na koja je teško naći odgovor. Misteriji njegove bolesti, putovanja u inozemstvo, poslovnih veza, pa i same smrti, nastavljaju okupirati medije i pozornost javnosti.

Bandić je redovito prijetio svojom “crnom bilježnicom” u koju je navodno zapisivao one koji su ga molili usluge. Nakon uhićenja kod njega su zaista i pronađeni rokovnici s bilješkama, ali bile su zapisane u šiframa, prenosi Express.

“Bandić će nakon 20 godina obnašanja druge izvršne funkcije u ovoj zemlji progovoriti o licemjerstvu i dvostrukom moralu svih koji su visjeli pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije. Reći ću to nekim ljudima u lice, što koštalo da koštalo. Neće mirno spavati nakon toga, a ja ću mirno spavati”, zaprijetio je jednom prilikom.

Drugi Bandićev misterij bile su njegovi česti posjeti Rimu. Iako nije odlazio na godišnje odmore, talijansku prijestolnicu je u pet godina posjetio 62 puta. Prema jednoj teoriji, tamo je odlazio na liječenje, a prema drugoj, često je posjećivao Vatikansku banku u koju je navodno spremao novac.

Ono što se sigurno zna je da se iz Rima vraćao sa skupim odijelima šivanima po mjeri. U Rimu je obilazio hrvatsku zajednicu i dolazio na događanja poput predstavljanja dvojezičnog časopisa hrvatske manjine. Zašto baš Rim, do danas nije poznato.

Misterij su i žene s kojima je Bandić blisko surađivao, a bilo ih je podosta. Ostali su snimljeni razgovori u kojima Milu Horvat šalje službenim automobilom u Beč, a zatim je zove i da si kupi “papak” ili torbicu u Louisu Vuittonu, što je ona odbila jer je bila riječ o popriličnom iznosu. Našlo se tu i ime Sandre Perković, a posljednja u nizu je Natalija Prica koja se spominje i u kontekstu njegove smrti.

Spominjalo se često i luksuzne tajne stanove. Koliko je točno nekretnina sakupio, ne zna se. Na bratovo ime kupio je stan u Bužanovoj i spojio ga u vlastiti penthouse. Tu su i kuće u Cerovu Dolcu i Poganoj Vlaki koje glase na Bandićeve rođake, te tri stana koja su formalno kupili Silvana i Mato Brzica iz Gruda.

Naposlijetku, ostao je misterij same njegove smrti. Gdje je točno umro i tko je bio s njim u trenutku smrti detalji su o kojima će se raspravljati još dugo. Njegovu smrt navodno je uzrokovao srčani udar povezan s Viagrom.

Prije toga, na inzistiranje novinara, iz Hitne pomoći potvrdili su da su po gradonačelnika došli na adresu na kojoj se nalazi stan koji je posljednjih mjeseci koristila Bandićeva suradnica, gradska zastupnica koju je nominirao za Zagrepčanku godine i nekadašnja predsjednica mladeži njegove stranke Bandić Milan 365, Natalija Prica.

Taj stan u vlasništvu je odvjetnice Maje Cenić, sestre novinarke Dijane Čuljak, koja je u višegodišnjoj vezi s Bandićevim prijateljem, poduzetnikom Sergejem Ivanovićem, piše Express. Njezin stan, koji je koristila Prica, nalazi se vrlo blizu Ivanovićeve vile, no Maja Cenić i Sergej Ivanović veći dio godine žive u njegovu stanu u Dubaiju.

Zagrebački poduzetnik Sergej Ivanović bio je posrednik između Bandića i šeika koji je želio investirati u projekt Manhattan na Savi, raspisali su se mediji nedavno. Sin moćnog direktora trgovačkog poduzeća Slavija Pere Ivanovića iz 80-ih karijeru je počeo sredinom 90-ih kao Gucićev zastupnik Nikea za Hrvatsku, a s Nikeom radi i danas. U Zagrebu je vlasnik brojnih nekretnina i poslovnih prostora, te je također uključen u velike projekte Beograd na Savi i sličan projekt u Ljubljani, koji se financiraju arapskim novcem.

Činjenica je i da je poznati pulmolog s Jordanovca Gzim Redžepi bio ne samo osoba od posebnog povjerenja i osobni liječnik Milana Bandića nego i blizak prijatelj Sergeja Ivanovića, Maje Cenić, Dijane Čuljak, Ane Hanžeković, Natalije Price i njihova društva.

Iako je cijela večer Bandićeve iznenadne smrti obavijena velikim misterijem, koji u Gradu ne žele objasniti, neosporno je da je Bandića među posljednjima živog vidio Redžepi, a potpuno je logično da ga je pozvao onaj koji je u trenutku udara bio s gradonačelnikom. Ivanović je tvrdio da je to bio on, a sada više nikome nije jasno tko je to zapravo bio.

Kako je doktor Gzim Redžepi rekao u izjavama za niz medija, nakon teškog srčanog udara osobno ga je pokušao vratiti u život. “Bili smo kod kuće prijatelja Sergeja, na večeri na Vrhovcu i Bandiću je pozlilo”, glasila je jedna verzija priče. Kako je zaista bilo, javnost možda nikada neće saznati.


Komentari