Tajna obnove zgrade kod Trga: Sve stanove kupio poduzetnik koji je Mateu Kovačiću prodao 400 kvadrata u Ban centru

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vrijednost zgrade u Bakačevoj 3 iznosi vrtoglavih 3.5 milijuna eura, a obnovu one neoklasicističke zgrade na sebe je preuzeo poduzetnik Luka Rajić.

Kako piše Jutarnji list u svome tiskanom izdanju, Rajić će obnovu ove zgrade locirane na potezu između Jelačićevog trga i Zagrebačke katedrale obnoviti kroz svoju tvrtku Projekt Bakačeva, a plan je izgraditi nekoliko atraktivnih stanova i dva lokala u prizemlju.

Jedan od tih stanova, smatra se, pripao bi i Rajiću, koji je prethodno prodao svoj stan od 400 kvadrata u Ban centru nogometašu Mateu Kovačiću (2020. za dva milijuna eura), te vilu na Tuškancu obitelji Čičak, inače vlasnicima tvrtke Optimapharm (za 2.75 milijuna eura).

Luka Rajić Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Trenutno Rajić u vlasništvu svoje tvrtke, naglašava Jutarnji, ima cijelu četverokatnicu u Bakačevoj, te pripadajuće lokale.

Potres dokrajčio već oštećenu zgradu

Vrijedna zgrada na aktualnoj lokaciji, zanimljivo, bila je nesigurna za život još prije potresa, a Rajić je sa svojom bivšom suprugom i sinovima tamo živio u 2000-ima.

Sve je bilo u redu, dok susjedi nisu išli u rekonstrukciju susjedne zgrade, tadašnjeg Varteksa, a danas Müellera.

Ta je rekonstrukcija napravila gadnu štetu Bakačevoj zbog klizišta tla, čime su pukli svi unutarnji zidovi.

Zgrada od tada nije obnovljena, a Rajićeva tvrtka malo po malo je kupovala sve stanove te zgrade, pa 2019. i lokale koji su bili u vlasništvu države. Kako je Jutarnji doznao, Rajić je sa svojom tvrtkom dulje vremena pripremala obnovu, a potres 2020. samo je naštetio ionako neuseljivoj zgradi. Radovi su počeli nedavno sa svim nužnim dozvolama, a Rajić  priprema na najvišem katu i novi uvučeni kat.

Nova dozvola za pročelje

Obnova je odobrena na način da zbog, kulturne baštine, cijela zgrada može biti nova, ali pročelje mora ostati izvorno. Međutim, oštećenja od klizišta pomaknula su pročelje na način da je nemoguće ga sačuvati, pa Jutarnji doznaje kako se trenutno za frontu zgrade traži nova dozvola.

U svakom slučaju, zgrada će i sa novim pročeljem, nastavlja Jutarnji, ostati ista, a kao novogradnja, porasti će i njena vrijednost. Sama po sebi ta zgrada nije zaštićeni spomenik kulture, ali zato uživa zaštitu kao dio povijesne cjeline Zagreba.

Komentari