Svjetski uspjeh: Zagrebački liječnici otkrili lijek protiv drugog najčešćeg oboljenja u svijetu

Pexels.com

Uskoro bi trebala početi klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu, a ukoliko se potvrdi uspješnost lijeka, trebala bi započeti i njegova komercijalna upotreba.

Išijas se smatra drugim najčešćim zdravstevnim problemom na svijetu, a ispred njega je jedino prehlada. Za išijas je karakteristična jaka i dugotrajna bol koja dolazi iz slabinskog dijela kralježnice, a koju uzrokuje degeneracija kralježnjaka te se najčešće reflektira u nogama. U težim slučajevima pribjegava se operativnom zahvatu, no njegova je uspješnost tek 35 posto.

Znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva prije nekoliko godina otkrili su lijek Osteogrow koji pomaže u regenaraciji i zacijeljivanju kostiju, a sada su došli do novog, senzacionalnog otkrića, doznaje RTL.

Naime, zagrebački znanstvenici su otkrili da Osteogrow, koji inače pomaže u regenaraciji i zacijeljivanju kostiju, u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce.

Inače, spomenuti je lijek prvi lijek koji je otkriven i razvijen u neovisnoj Hrvatskoj, drugi nakon Summmeda koji su otkrili hrvatski znanstvenici i prvi lijek u medicinskoj povijesti svijeta koji je razvijen neovisno o farmaceutskoj industriji.


Uskoro bi trebala početi klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu, a ukoliko se potvrdi uspješnost lijeka, trebala bi započeti i njegova komercijalna upotreba.

O kakvom se senzacionalnom otkriću hrvatskih znanstvenika radi djelomično govori i podatak da se samo u SAD-u godišnje potroši dvije i pol milijarde dolara na koštane usatke koje bi sada zamijeniti Osteogrow.

Projekt je prepoznala i Europska komisija za znanost.

Komentari

loading...