Svjetski je dan zaštite okoliša: Samo jedna od deset osoba na planeti udiše čist zrak

Pixabay

Svjetski je dan zaštite okoliša, a ove godine obilježava se pod geslom ”Borba protiv onečišćenja zraka”.

Od 5. lipnja 1972. godine, kada je u Stockholmu održana konferencija UN-a na kojoj je prihvaćen program zaštite okoliša, svake godine se obilježava ovaj dan.

Svjetski da zaštite okoliša obilježava se u 140 zemalja, a cilj je potaknuti svakog pojedinca na očuvanje planeta radi zdravlja ljudi.

”S obzirom da onečišćeni zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini, pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja”, ističe Ministarstvo zaštite okoliša, a prenosi N1. 

Zbog toga se geslom ovogodišnjeg dana zaštite okoliša, želi potaknuti građane na korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje vožnje s drugima, korištenje hibridnih ili električnih vozila, recikliranje otpada i kompostiranje ostataka organske hrane, štednju energije.

ZAŠTO MORAMO ZAŠTITI ČIST ZRAK

Ujedinjeni narodi ističu i upozoravaju da samo jedna od deset osoba na planeti udiše čist zrak. Industrija, promet, poljoprivreda i otpad, kao i sagorijevanje fosilnih i drugih goriva u našim kućanstvima glavni su uzroci njegovog onečišćenja, piše HND. 

Zabrinjavajuća je činjenica da je  gotovo 4 milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje uzrokovano je onečišćenjem zraka.

Stoga se što prije moramo osvjestiti i kao pojedinci početi dijelovati kako bi kao grupa mogli postići neke rezultate. 


Komentari