Svi na bicikle! Popularno prometalo danas slavi svoj dan, no infrastruktura u Zagrebu je daleko od idealne

Foto: Facebook

Sindikat biciklista pozvao je građane da se voze biciklima zbog svoga zdravlja, održavanja fizičke distance i smanjenja pritiska na javni prijevoz, ali i smanjenja gužvi na prometnicama.

Povod pozivu je Svjetski dan bicikla koji se obilježava 3. lipnja svake godine.

“U 2020. godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, bicikl je, kao i u slučaju ranijih različitih prirodnih nepogoda i gospodarskih kriza, ponovno pokazao koliko je prilagodljivo i učinkovito sredstvo prijevoza, pa mora biti neizostavan dio prometnih politika”, poručili su iz Sindikata biciklista.

Nažalost, vožnju bicikla ne vrednuju i ne potiču zagrebačke vlasti, iako se poslije potresa pokazao kao rješenje za problem ograničene mobilnosti.

Stoga pozivaju građane da Svjetski dan bicikla obilježe tako da barem ovaj radni (tje)dan koriste bicikle zbog izbjegavanja stvaranja svakodnevnih prometnih gužvi, prepreka zbog sanacije od potresa, održavanja fizičke distance i smanjenja pritiska na javni prijevoz.


Opća skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza.

Ujedno je to priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Na Zapruđu se iscrtavaju biciklističke staze o kojima nitko ništa ne zna, a rezultirat će opasnim situacijama uz međusobna prozivanja o nekulturi

Komentari

loading...
-->