SVI DETALJI NASILJA NAKON POVORKE PONOSA: Policiju se kritizira da su svemu svjedočili službenici koji nisu napravili ništa, evo što su zapravo radili

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Kako javlja PU zagrebačka, završeno je kriminalističko istraživanje nad pet osoba koje se povezuju s napadima na Zagreb Prideu. Radi se o četiri muške (39, 19, 26, 18 godina) i jednom ženskom osobom (24), navode.

Pojašnjavaju kako je nasilje eskaliralo nakon formalnog programa Pridea, a prvu dojavu, govore, zaprimili su u 22.32 sata, na Trgu Marka Marulića. Ističu kako su na temelju uočenog ponašanja locirali moguće počinitelje te pristupili smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti koje su do toga dovele. “Konkretno, pristupilo se utvrđivanju identiteta i prikupljanju kroz razgovor početnih informacija te s obzirom da se tijekom tog postupanja reakcije nisu smirivale, primijenili su i ovlast upozorenja te fizički poduzeli mjere kako bi razdvojili osobe, što je uz procijenjenu njihovu brojnost i osjetljivost situacije bila primjerena reakcija održavanja povoljne situacije do dolaska dodatnih policijskih snaga”, navode. U konačnici, osobe su privedene te protiv njih je podnesena kaznena prijava.

Što se dogodilo?

U nastavku priopćenja, policija navodi kako su 39, 19, 26 i 18-godišnjak počinili kazneno djelo „Nasilničko ponašanje“ u vezi zločina iz mržnje na štetu 22-godišnjaka. Smatraju kako su osumnjičenici znali da će se nakon završenog javnog okupljanja Zagreb Pride na tom prostoru nalaziti sudionici navedenog okupljanja te su prišli oštećenom koji je sjedio na stepenicama i počeli ga vrijeđati pogrdnim riječima da bi ga u jednom trenutku osumnjičeni 39-godišnjak zatvorenom šakom udario u sljepoočnice. “Potom je, sumnja se, osumnjičeni uzeo zastavu duginih boja koju je oštećeni prethodno odložio na tlo pored sebe te ju predao 19, 26 i 18-godišnjaku. Za vrijeme dok su oni zastavu držali u rukama, osumnjičeni je 39-godišnjak upaljačem pokušao istu zapaliti te je prskao sprejem. Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenoga, osumnjičeni su oštećenog doveli u ponižavajući položaj”, zaključuju.

Nadalje, što se tiče postupaka 24-godišnjakinje, govore kako je počinila kazneno djelo „Nasilničkog ponašanja“ na štetu 21-godišnjakinje i 32-godišnjaka na način da je u trenutku paljenja zastave duginih boja, prišla oštećenom 21-godišnjaku koji je događaj fotografirao te počela na njega vikati i vrijeđati ga pogrdnim riječima nakon čega ga je zatvorenom šakom udarila u čelo. “Potom je, sumnja se, prišla oštećenoj 32-godišnjakinji, koja je svojim mobilnim telefonom snimala paljenje zastave duginih boja te ju verbalno vrijeđala nakon čega ju je rukom udarila po desnoj strani lica. Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenih, osumnjičena je oštećene dovela u ponižavajući položaj”, istaknuli su.

Osim toga, osumnjičenu se tereti i da je prišla 26-godišnjakinji koja je svojim mobilnim telefonom snimala paljenje zastave duginih boja te je počela vrijeđati pogrdnim riječima nakon čega je oštećenu udarila šakom u čelo. Opisanim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, osumnjičena je oštećenu dovela u ponižavajući položaj.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu, zaključuju iz policije.

Komentari