Sveučilište u Zagrebu opet među najboljih 500

Foto: Facebook/ Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu uspjelo se vratiti među 500 najboljih sveučilišta na svijetu, na poziciju koju je posljednji put zauzimalo 2016. godine, a na listi je po prvi put i Sveučilište u Splitu, piše u nedjelju Jutarnji list.

Na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, Zagrebačko sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta.

Pozitivna je vijest da Hrvatska prvi put na ovoj prestižnoj listi ima dva sveučilišta jer se na nju svrstalo i Sveučilište u Splitu, između 701. i 800. mjesta.

Već tradicionalno punih 16 godina Sveučilište Harvard drži, po šangajskim kriterijima, mjesto svjetskog sveučilišta broj jedan. Slijede ga Standford i Cambridge, potom Massachusetts Institute od Technology (MIT) i Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyju. Američka sveučilišta i dalje dominiraju listom: njihovih je 16 sveučilišta na prvih 20 pozicija.

Iako je protekle dvije godine Sveučilište u Beogradu bilo iznad zagrebačkoga, pri čemu su najbolji plasman imali 2017. (visoka 201. – 300. pozicija), Beograd je sada u istom rangu kao i Zagreb, a zanimljiv je pad Sveučilišta u Ljubljani s liste 500 najboljih, dakle ispod zagrebačkog i beogradskog (501.- 600.), piše u nedjelju Jutarnji list.


Komentari