’SVETI GRAL’ SREDNJIH ŠKOLA: Za upis u željeni program, učenici moraju imati i više od maksimalnog broja bodova, ’Teško će upasti netko s jednom ili dvije četvorke’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ Ilustracija

Prema bodovnim pravilima prilikom upisa u srednju školu, učenik koji upisuje prvi razred srednje škole, ako je u svim razredima od 5. do 8. imao samo petice, ostvaruje maksimalan broj bodova, a to je 80, no kako se ispostavilo u stvarnosti, ni to nije dovoljno da bi upali u željeni odabir.

Kako javlja Jutarnji list, neke srednje škole, od kojih je čak sedam zagrebačkih, suočavaju se s tolikim priljevom učenika da čak ni maksimalan broj bodova ne jamči upad u struku.

Takva je situacija i u XV. gimnaziji, nekadašnjem MIOC-u gdje je u prirodoslovno-matematičkom programu prosjek bodova 80,38, dakle više od maksimalnog, a prima 208 učenika. Problem nastaje kada pogledate da ih se prijavilo 557.

Što se tiče drugih škola, tu su i zagrebačka I. gimnazija, čiji kandidati u programu prirodoslovno-matematičke gimnazije ove godine imaju prosječno 80,32 boda, a slijedi je  Prirodoslovna škola Vladimira Preloga gdje je u program prirodoslovne gimnazije moguće upasti s prosjekom bodova od 80,31. Tu je dakako i X. gimnazija Ivana Supeka, te XVI. gimnazija dok je tek ispod maksimalnog broja bodova Gimnazija Lucijana Vranjanina. Tamo se naime moguće upisati s prosjekom od 79,94 boda.

Ravnateljica te gimnazije, Milica Medak, govori kako su se i prijašnjih godina uspisvali učenici s iznimno visokim brojem bodova. Tvrdi i kako je program prirodoslovno-matematičke gimnazije toliko popularan da su morali prestati upisivati u program jezične gimnazije, a povećali su broj razreda prirodoslovno-matematičke. “Učenici s jednom do dvije četvorke teško upisuju ovaj program”, zaključuje pa preporuča dodatne provjere znanja jer, govori, događa se da znanje odlikaša ponekad i ne odgovara ocjenama.


Komentari