Svečano otvoren preuređeni trg posvećen heroini Nevenki Topalušić

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Preuređeni Trg Nevenke Topalušic svečano je otvoren.

Među brojnim uzvanicima prisutni su bili i Đuro Glogoški, Tomo Medved, Milan Bandić, Miodrag Demo.

Umrla 22. listopada 2014. uslijed prosvjeda Sto posto za Hrvatsku u Zagrebu.

Nevenka se kao medicinska sestra priključila Gromovima, iako je znala da je riječ o brigadi koja se nalazila na prvim linijama bojišnice.

Počekom rujna 1991. godine sudjeluje u formiranju 51. samostalnog bataljuna Vrbovec.Nevenka sudjeluje i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine. Interventno djeluje u zbrinjavanju i izvlačenju ranjenih zajedno sa sinom Dubravkom. Tijekom akcije uz zbrinjavanje ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike. Teško ranjenu ženu iz izbjegličke kolone i njenog malodobnog sina, nakon pružene pomoći, sanitetskim vozilom izvlači te zbrinjava u vojnoj bazi UNPROFOR-a.

Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je s pješaštvom, pješačeći u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju. Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima kao i to da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.
Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete.

Savska 66 ispred ministarstva branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

 


Komentari