SVE ZA NJU: Izložba ‘Zastani’ povodom mjeseca borbe protiv raka dojke

Nijemi KRIK

Ovaj umjetnički projekt progovara o ženskim grudima, bolesti, ozdravljenju, ženama koje nisu iskusile bolest, ali i o ženama koje su oboljele.

Udruga SVE za NJU i Galerija Klovićevi dvori uz podršku Grada Zagreba organizirali su povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke izložbu instalacije umjetnice Andreje Hojnik Fišić pod nazivom Zastani.

Na otvaranju izložbe je 30. rujna u 19 sati okupilo se mnoštvo posjetitelja. Autorica je inspirirana svojim obiteljskim iskustvom i potaknuta radom SVE za NJU osmislila umjetnički projekt u kojem progovara o ženskim grudima, bolesti, ozdravljenju, ženama koje nisu iskusile bolest, ali i o ženama koje su oboljele.

Njezin rad simbolizira život žene, borbu s bolešću, snagu ozdravljenja, ali i tužnu činjenicu da neke izgube bitku za život. Poruka ove grandiozne instalacije sačinjene od elemenata ženskih grudnjaka koja je prekrila cijeli jedan zid u dužini desetak metara jest – prevencija je važna, shvatite ozbiljno preventivne preglede dojki. Veličina instalacije simbolično ukazuje na veličinu problema.

Na ekranima u foajeu Galerije prikazivale su se fotografije o nastanku projekta i ohrabrujuće preventivne poruke poruke.

Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj Galerije Antonio Picukarić, likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica Udruge dr. Almenka Balenović, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba dr. Bojana Vukelić i autorica Andreja Hojnik Fišić.

U povodu projekta Zastani ostvarena je suradnja s brendom Yamamay koji treću godinu zaredom svojom donacijom pruža podršku nastavku rada Centra za psihološku pomoć. Dr. Balenović je naglasila da Zastani na poseban način podsjeća na važnost preventivnih pregleda i pružanje psihosocijalne podrške oboljelima.

Nastavljaju aktivnosti u listopadu

Udruga svoje akcije u listopadu provodi upravo pod ovim nazivom i posvećuje ih najpotrebitijima – ženama s metastatskim rakom koje najviše trebaju ohrabrenje i podršku, i njihovim obiteljima. Poruka eventa je da ne smijemo dozvoliti da se makar ijedna oboljela žena osjeća usamljenom.

Posjetitelji su na posebnom platnu mogli ostaviti poruku ili potpis kao trag podrške, a svaka posjetiteljica dobila je na dar katalog Zastani i ružu.

Svoju osviještenost i senzibilitet na poseban način je pokazala grupa Meritas. Anita i Meri su posjetiteljima darovale koncert u prekrasnom ambijentu Atrija Galerije Klovićevih dvora, a poseban dodatak glazbenoj pratnju bili su gudači. Sve skupa bila je to divna opuštajuća ženska priča.

Projekt su pomogli realizirati tvrtka Yamamay, FDM tekstil, Pfizer, Rddigital i Dizajn Cafe.

U nastavku listopada SVE za NJU će održati javnozdravstvenu akciju Zastani na Cvjetnom trgu 15. listopada. Građani će se moći savjetovati o prevenciji i na različite načine podržati borbu protiv raka i rad Udruge i Centra za psihološku pomoć oboljelim ženama i njihovim obiteljima i uključiti se u kampamju MI možemo. Ja mogu


Komentari