Sve više Zagrepčana kremira svoje kućne ljubimce! Voditeljica Spomengaja apelirala: ‘Pripazite na ovo ako ih vodite na more’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U krematoriju za kućne ljubimce Spomengaj o ovim ljetnim mjesecima imaju više posla nego inače. U proteklih deset dana zaprimili su čak sedam kućnih ljubimaca koji su bili na godišnjim odmorima s vlasnicima.

“Možemo reći, s tugom, da u ljetnim mjesecima imamo povećani broj kremacija i zaprimljenih životinja – govorimo čak o 67 posto. Nisu ovdje samo životinje iz Zagrebačke županije i Hrvatske, nego su tu i životinjice koje su tu došle sa svojim vlasnicima na godišnji odmor, i zatekla ih je smrt ovdje u Republici Hrvatskoj”, rekla je voditeljica gradskog groblja i krematorija za kućne ljubimce Spomengaj, Jasenka Haleuš za HRT.

Apelirala je na sve vlasnike kućnih ljubimaca na što trebaju pripaziti ako svoje najbolje prijatelje vode sa sobom na godišnji odmor.

“Apeliramo na sve vlasnike da, kada svoje životinjice vode na godišnji odmor i na more, ih ne izlažu velikom suncu i toplinama, da uvijek imaju hladne vode za njih. Koliko nama sunce smeta, tako i njima – možda čak i više”, objasnila je Haleuš.

Spomengaj je svoja vrata otvorio prije dvije i pol godine. Dosada su zaprimili više od 1100 kućnih ljubimaca.

“Kad životinjica premine u veterinarskoj ambulanti mi dolazimo po tijelo, dovozimo ga ovdje. Imamo nekoliko mogućnosti – skupnu kremaciju ili pojedinačnu kremaciju. Većina se odlučuje na pojedinačnu. To znači da ljubimac ide sam na kremaciju, i vlasnik pepeo uzima kući ili ga nosi negdje gdje su oni provodili svoje slobodno vrijeme”, rekla je Haleuš.

Spomengaj gradi i novi poseban dio na groblju gdje će se sahranjivati službeni psi. Haleuš je otkrila da će to uskoro biti dostupno javnosti.

Komentari