Sve više roditelja i profesora smatra da je vrijeme da se ‘domaćinstvo’ vrati u škole!

Pixabay

Ne tako davno, domaćinstvo je bilo sastavni dio nastavnog programa u školama. Tada je bilo namijenjeno samo djevojčicama koje su tako učile brinuti o sebi i o kućanstvu.

Nastava je uključivala predavanja o tome kako skuhati jela, planirati kućni budžet, upravljati slobodnim vremenom te obaviti jednostavne kućanske popravke, piše Thinkinghumanity.

Domaćinstvo više nije na listi obveznih predmeta i u većini škola uopće ne postoji, no sve je više roditelja i nastavnika koji smatraju da bi se trebalo vratiti.

Zbog fokusa škola na nastavi koja će mališane usmjeriti u akademske vode, sve je manje predmeta koji nude praktičnu nastavu i odgajaju djecu koja se nisu u stanju brinuti sama o sebi, a znanstvene studije pokazale su da ljudi kojima nedostaju takve osnovne vještine jedu lošiju prehranu, skloni su brzoj hrani jer ne znaju kuhati te slabije upravljaju svojim financijama.

Osim toga, roditelji sad traže da se takve predmete jednako podučava dječake i djevojčice.  Rezultat ove situacije je činjenica da mnogi mladi danas imaju uspješne akademske karijere i vladaju jezicima, matematikom i znanošću, ali nisu pritom u stanju napraviti osnovna jela ili popraviti lakši kvar kod kuće.

Profesorica na Sveučilištu Teksas u Arlingtonu, Marti Harvey, također smatra kako je vrijeme da se domaćinstvo vrati.

“Greška našeg obrazovnog sustava je u tome što djeca završavaju srednje škole bez osnovnog razumijevanja temeljenih životnih vještina. Zato nam treba domaćinstvo. Neka se predmet zove Vještina za život, a trebao bi biti obvezan u svim školama. Osim osmišljavanja budžeta, djecu se treba naučiti osnovnim kulinarskim vještinama, upravljanju vremenom, usporednom kupovanju i tako dalje. To će im dati bolji početak za stvarni život nego što ga sada dobivaju”, pojašnjava.

Iz tog je razloga i sama pokrenula tečaj, tzv. Math Lab gdje svake godine učenicima omogućuje da nauče razumijevati kreditne kartice, što je ispis plaće, kako budžetirati i ispuniti zahtjev za povrat poreza.

“Skloni smo biti društvo ekstrema. U ovoj situaciji usmjeravamo mlade prema STEM karijerama, no mislim da zakonodavci i oni koji donose propise itekako trebaju razmisliti o tome da imamo djecu koja izlaze iz škola, a nesposobna su upravljati svojim novcem i voditi produktivan život”, dodaje.

Važno je shvatiti da domaćinstvo ne odvraća pažnju od drugih predmeta. Za samo sat ili dva svakog mjeseca koje će posvetiti domaćinstvu, djeca neće biti ništa lošija u matematici, fizici ili drugim predmetima. Taj predmet ne bi trebao biti lakši u odnosu na ostale, jer na njemu bi djeca trebala naučiti vještine zbog kojih će im život biti jednostavniji i s manje stresa u trenutku kad napuste roditeljski dom i postanu mladi odrasli ljudi, prenosi 24 sata.

Komentari