Sve su vam Bandićeve ‘karte na stolu’: Pomoću ove tražilice dostupni svi akti koje je donio naš gradonačelnik!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu je predstavio web stranicu “Otvoreni Akti” – tražilicu na kojoj jednostavno i transparentno možete pretraživati akte koje je donio naš aktualni gradonačelnik. Tražilica je dostupna na ovoj poveznici, a razvijena je volonterski i financirana je vijećničkim naknadama. Iz Lijevog bloka kažu kako se nadaju da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije, piše Telegram.

Testirali smo ovu uistinu jednostavnu novu tražilicu, odnosno “bolju tražilicu gradonačelnikovih akata”. Pretraživati možete po aktu, imenu, pojmu, a trenutno indeksira 109.736 akata koje je donio gradonačelnik u periodu između 3. lipnja 2009. i 5. lipnja 2020. Tražilica omogućuje i osim originalnih stranica, izbacuje i sve PDF i Word dokumente koji su povezani s pojedinim gradonačelnikovim aktima. Moguća je i napredna pretraga uključivanjem i isključivanjem željenih termina ili cijelih fraza te filtriranje po datumu.

U tražilicu ako upišete, primjerice, riječ “sveučilište”, pretraga će vam izbaciti 396 rezultata. Na 20 stranica izlistan je niz zaključaka i obrazloženja, najčešće s dodijeljenim financijskim sredstvima Grada za pojedine sveučilišne projekte. Primjerice, gradonačelnik Milan Bandić Hrvatskom katoličkom sveučilištu u ožujku je prvo odobrio isplatu 10.000 kuna za organizaciju međunarodne znanstvene konferencije “Čitatelj i čitanje u digitalno doba”, a nakon toga još 7.000 kuna za konferenciju “CRO Laudato si- O brizi za naš dom”.

Pretragom je dostupan Bandićev zaključak o korištenju sredstava, kao i obrazloženje o dodjeli sredstava.

U istoj pretrazi na ovaj čete način naići i na gradonačelnikov zaključak o dodjeli financijske potpore u iznosu od 37.500 kuna Sveučilištu u Zagrebu za, inače slabo vidljivu, “TV dokumentarnu emisiju “Sveučilišni Zagreb” u koprodukciji Sveučilišta u Zagrebu i Z1 televizije d.o.o.”. Upisom u tražilicu imena gradskih ulica izlistavaju se brojni zaključci o davanju u zakup i na korištenje javnih površina; upisom ključne riječi ‘Kino Europa’ pronaći ćete obrazloženje na temelju kojeg je Bandić u travnju ove godine objekt ‘Kino Europa’ dodijelio na korištenje Kulturno informativnom centru, kao i pripadajući zaključak…

Na jučerašnjem predstavljanju tražilice, Svibor Jančić (Za grad) rekao je da tražilica predstavlja samo mali dio onoga što mogu i žele napraviti na području digitalizacije i transparentnosti javne uprave, počevši od Zagreba. “Dok je sadašnja tražilica izuzetno nepregledna i nedostojna 21. stoljeća, “Otvoreni Akti” omogućuje detaljno pretraživanje unutar svih dokumenata i formata što do sada nije bilo moguće, kao i napredne mogućnosti pretraživanja cijelih fraza ili termina”, ističe.

“Tražilica “Otvoreni Akti” je jednostavnija, bolja i transparentnija od ove koja sada postoji”, ustvrdio je Jančić. Dodao je tome da su naši gradovi veoma slabo digitalno razvijeni, a iako se stvara dojam da se to mijenja, trenutna situacija pokazuje da je to na niskim razinama, ispod 50 posto u većini gradova. “Želimo pokazati da se kroz informatičke tehnologije to može učiniti puno boljim. Želimo pokazati da je lako napraviti digitalizaciju javne uprave kako bi se rasteretilo građane birokratskih zavrzlama”, istaknuo je Jančić.

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je tražilica poklon za novinare, istraživače, zastupnike i građane koji će od sada imati transparentniji uvid u to čime se gradonačelnik bavi i kako troši naš novac. “Dali smo vam alate, očekujemo da ćete sada pronaći puno afera”, dodao je.


Komentari