SVE SU OBJASNILI! Iz ljubljanske sveučilišne bolnice oštro odgovorili hrvatskim ginekolozima

Foto: Zagreb.info

Univerzitet kliničkog centra Ljubljana reagirao je na izjave šefa KBC-a Zagreb Ante Čorušića vezane za slučaj Mirele Čavajde.

U priopćenju navode kako “proces pobačaja u suvremenoj medicini ne traje već duže vrijeme na način kako to nažalost izjavljuju neki hrvatski kolege.”

“Ovo je brutalan postupak u kojem se iglom ulazi u maternicu i cilja srce fetusa. Riječ je o ubojstvu nakon kojeg se plod u dijelovima vadi”, rekao je dr. Ante Ćorušić u srijedu u emisiji Otvoreno na HRT-u, navode slovenski liječnici iz Ljubljane u priopćenju.

“Postupak umjetnog prekida trudnoće, bilo u svrhu nemedicinske (do 10 tjedana trudnoće) ili medicinske (od 10 tjedana trudnoće) indikacije varira ovisno o visini trudnoće. Do 22. tjedna proces rađanja fetusa iz maternice naziva se pobačaj, a nakon 22. tjedna porod. U oba slučaja, međutim, zbog liječničke intervencije! (liječnički zahvat – što god da je) rađa mrtvi fetus. Stoga je tumačenje pojedinih hrvatskih kolega pogrešno i kao takvo stvara dodatno emocionalno opterećenje liječnicima koji provode zahvate, a posebno trudnicama koje se susreću s takvom situacijom. Prema toj logici, zlouporabom profesionalnog koncepta kao što je feticid (čak i u 12. ili 20. tjednu trudnoće), vršimo feticid (fetus umire zbog našeg aktivnog procesa!) u svrhu dnevne politike ili samoisprike zbog nepoštivanja zakonskih prava žena je nepotrebno i štetno”, stoji u priopćenju iz ljubljanske sveučilišne bolnice.

“U u potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde”, stoji u izjavi.


Komentari