Sve što trebate znati o večerašnjem spektaklu: na nebu će biti vidljiva najduža pomrčina Mjeseca te planeti Mars, Venera, Jupiter i Saturn

Najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća bit će u petak vidljiva iz naših krajeva, izvijestio je Hrvatski astronomski savez.

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars i Zemlja biti u vrlo bliskom položaju pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni. Pored navedenog, na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera dok će na južnom dijelu neba nakon zalaska Sunca biti vidljivi Jupiter i Saturn.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Zvijezda večeri i noći, ipak, biti će pomrčina Mjeseca. Mjesec će skoro točno proći sredinom Zemljine sjene, a trenutno se nalazi u apogeju (najdaljoj točki na putu oko Zemlje pa se giba sporije) pa će stoga potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.


Hrvatski astronomski savez objavio je i podatke vidljivost potpune pomrčine Mjeseca u Hrvatskoj, s vremenskim odrednicama:

19:14 – nema vidljivosti, a Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu

20:24 – nema vidljivost, počinje djelomična pomrčina

20:25 – izlazak Mjeseca vidljiv na nebu

21:30 – početak potpune pomrčine Mjeseca, koji će biti potpuno crvene boje

22:21 – pomrčina je u maksimumu, a Mjesec je u sredini Zemljine sjene

23:13 – završetak potpune pomrčine, Mjesec je još uvijek vidljiv na nebu

00:19 – kraj djelomične pomrčine, Mjesec je i dalje vidljiv

01:28 (subota) – izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene

Astronomsko društvo Beskraj organiziralo je praćenje pomrčine Mjeseca na Jarunu (savski nasip na zapadnoj strani Jaruna) od 20:30.

Komentari

loading...
-->