SVE KONTROVERZE TOMISLAVA HORVATINČIĆA: Čovjeka koji je ponovno uznemirio Zagrepčane

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hladan kao špricer, riječi su kojima mnogii opisuju kontroverznog poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Kontroverze oko njega počinju još u doba kada je u Slavonskoj Požegi radio kao referent u Općinskom sekreterijatu za unutrašnje poslove na izdavanju vozačkih dozvola. U to vrijeme prema pisanju medija navodno je dilao vozačkama, za što je dobio kaznenu prijavu. Nakon toga bježi u Njemačku.

I dok jedni tvrde da je tamo vodio restoran te tako stekao veliki profit, drugi kažu da je konobario i taksirao. Po povratku u Zagreb, postaje prijatelj s Kićom Slabincem s kojim otvara restoran. Prvi novac na njegov se račun slio navodno zahvaljujući njegovoj partnerici Anici Đerđe Diliber, osobnoj bankarici Hypo banke koja mu je dala prvi veliki kredit.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

S likom i djelom ovog poduzetnika svojedobno se bavilo Državno odvjetništvo zbog sumnje da je zajedno sa Mirkom Novoselom i Damirom Vrbanovićem u vrijeme obnašanja dužnosti glavnog tajnika NK Croatie proračun oštetio za 120 milijuna kuna.

U javnost dospjeva i zbog najave za gradnju na Cvjetnom trgu. “Dogovor između Horvatinčića i grada postoji već neko vrijeme, a postignut je građanima iza leđa. Zbog njegovog će projekta koji služi njegovim privatnim interesima biti izmijenjen Generalni urbanistički plan, što je nečuveno”, govorila je tada Vera Petrinjak Šimek iz Zelene akcije. Ipak, njena govorancija bila je uzaludna jer već naredne godine Gradska skupština odobrava gradnju projekta.

Druži se s utjecajnim ljudima, a pamtimo i njegove kobne nesreće

Optužbe, prosvjedi, inspekcije, ali i prozivke na njegov račun pljuštale su sa svih strana, ali Horvatinčić je u svojem poduzetničkom naumu uspio. Uspio je premda ga se prozivalo zbog sumnje da je 15 milijuna eura koje je trebao osigurati za realizaciju projekta osigurao od krim miljena. Inače, bivši predsjednik Crvene Zvezde Dragan Džajić čest je Horvatinčićev gost, a isti je podsjetimo privođen nakon optužbi za malverzacije prilikom transfera igrača u inozemstvo. Kavicu je Horvatinčić pio i sa bivšim načelnikom PUZ-a Tomislavom Buterinom, te bivšom HTV-ovom uzdanicom Dijanom Čuljak.

>>> HORVATINČIĆ NA SUDU: ‘Teško ovo psihički podnosim’

Prva asocijacija na Horvatinčića, jamačno su prometne nesreće, premda ih u svojoj vozačkoj biografiji ima cijeli niz jamačno je najpoznatija ona u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. Zanimljivo, nakon pomorske nesreće u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi, poduzetnik je prema pisanju medija prvo nazvao Davora Jelavića, koji je potom poruku poslao tadašnjem ministru policije Tomislavu Karamarku.

>>> NA CVJETNOM OSVANULA CRNA PLOČA Popisana imena svih Horvatinčićevih žrtava (FOTO)

 


Komentari