SVE JE VIŠE MLADIH PACIJENATA: ‘Stanje im se rapidno pogoršava. Više ne radi o danima kao prije, već o satima’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Situacija je postala ozbiljna, a tome svjedoči i alarmantna činjenica da su u “covid bolnicu” u Dubravi počeli dolaziti liječnici iz drugih bolnica, kako bi pomogli tamošnjem osoblju. Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković otkrila je kako je otvoren i novi odjel.

“Ono što je najviše brine je činjenica da je 40 posto novoprimljenih bolesnika u dobi između 40 i 65 godina”, rekla je Piskač-Živković i dodala kako se žale na otežano disanje koje traje dan do dva prije hospitalizacije. Nakon toga, istaknula je, stanje im se zna rapidno pogoršavati.

“Tu se više ne radi o danima kao prije, već o satima. U roku od 24 do eventualno 48 sati, stanje im se zna toliko pogoršati da završe na respiratoru. Jedina pozitivna stvar je ta što su šanse za preživljavanje na respiratoru među mlađom populacijom relativno dobre”,  objasnila je voditeljica respiracijskog centra, prenosi 24sata.

Dodala je mladi ljudi koji dolaze nemaju značajnije komorbiditete. To su, kaže, obično povišen krvni tlak i eventualno prekomjerna težina. Ali ne radi se o pretilim osobama, već i o onima koji imaju malo povišen indeks tjelesne mase.

Zabrinjavajuće je i što se radi o pacijentima koji su prije obolijevanja bili zdravi.

Piskač-Živković ponovno je apelirala da se građani cijepe. Novi soj virusa intenzivniji je od prethodnog, a zbog velikog broja bolesnika rekla je i da stalno moraju otvarati nove odjele.

2Na jesen smo imali 530 pacijenata i to je bila najveća brojka. Sada ih imamo 250, međutim, stvar je u tome što ne znamo je li ovo vrhunac ili tek početak. Ako je vrhunac, onda super, ali ako je tek početak, to bi moglo biti nešto najgore do sad”, zaključila je Živković.

 

Komentari