Sve je više građana koji mjere ograničenja kretanja i okupljanja smatraju prestrogima

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Građani i dalje imaju dosta zadrške prema novom vladinom paketu mjera za spas gospodarstva, piše N1. Rezultat je to istraživanja agencije Valicon, a koje je provedeno neposredno nakon objave novih mjera.

Prema istraživanju, broj građana koji u potpunosti podržavaju mjere sada je nešto manji od 50 posto – sve je više onih koji mjere ograničenja kretanja i okupljanja smatraju prestrogima, a ovakav stav posebno je izražen među mladima u dobi od 18 do 29 godina.

Zbog širenja korona virusa zabrinuto je 82 posto ispitanih i taj broj je u padu s obzirom na to da ih je pije samo tjedan dana bilo 89 posto. Najveći broj sugrađana i dalje je zabrinut prvenstveno za svoju obitelj (79%), zbog ekonomskih posljedica ove zdravstvene krize (51%), a među ispitanima je porasla i zabrinutost za vlastito zdravlje (53%) te zabrinutost za radno mjesto, koja je dosegla 21% što je u samo tjedan dana skok za devet posto.

Što se tiče poteza koje Vlada vuče kako bi ublažila ekonomske posljedice epidemije među ispitanima se podrška počela topiti – prije tjedan dana podrška prvom paketu mjera bila je jako dobra. Tada je 61% građana mjere smatralo primjerenima, njih 33% imalo je primjedbe, a samo 6% ih je bilo protiv. Ipak, neposredno prije objavljivanja drugog paketa mjera, udio onih koji ih u cijelosti podržavaju spustio se na 48%. Nije u tolikoj mjeri porastao udio onih koji su protiv mjera, nego onih koji prema njima imaju rezerve (49%), prenose 24sata.

Novi, drugi paket mjera koji su gospodarstvenici dočekali uglavnom vrlo pozitivnim reakcijama gospodarstvenika, nije donio rast broja ispitanih građana koji podržavaju mjere već je samo usporio pad. Prema tome, u odnosu na tjedan dana prije mjere Vlade podržava 42% ispitanih, a taj je broj manji od onih koji prema njima imaju određene rezerve (49%). Ako se taj postotak gledamo kroz one koji su prije „korona krize“ imali posao, smanjio se broj onih koji vladine mjere smatraju primjerenima, a porastao broj onih za koje su te nove mjere neprimjerene.

Premda se možda očekivalo da će drugi paket donijeti rast podrške, do njenog izostanka je vjerojatno došlo jer su mjere predstavljene prvenstveno kao pomoć gospodarstvu, a ne izravno građanima, što uostalom priznaje i sama Vlada koja je i najavila da će imati još jedan paket mjera usmjeren više na građane. Drugi razlog tome je što se u okviru vladinog paketa najavljuju rezovi koji će pogoditi i javni sektor, a on uključuje značajan broj ljudi i njihovih obitelji, s time da se još ne zna kako i u kojoj mjeri. Činjenica je i da mjere koje su predstavljene još nisu zaživjele.

Posljednjih dana javnost zaokuplja i pitanje poštivanja mjera ograničenja kretanja i okupljanja, uvedene s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa. Podaci iz Valiconovog istraživanja ukazuju na to da raste broj onih koji misle da su postojeće mjere prestroge. U samo tjedan dana dvostruko je više ispitanih, koji misle da su mjere prestroge. Najviše onih koji smatraju da su postojeće mjere prestroge su iz Sjeverne Hrvatske (22%), slijedi Slavonija (20%), Središnja Hrvatska (19%) i Dalmaciji (18%). Najmanje ih je u Istri s Primorjem (13%) i Zagrebu (11%).

Građani su dosljedni kada je riječ o percepciji razvoja situacije oko širenja koronavirusa. Blago je porastao optimizam – 69% ispitanih smatra kako stvari idu na bolje, što je pozitivniji rezultat u odnosu na tjedan ranije. Najmanje su optimistični ispitanici od 18 do 29 godina (63%), te stanovnici Dalmacije (62%) i Sjeverne Hrvatske (64%), a najviše optimizma imaju oni u dobi od 30 do 44 godine (73%) i stanovnici Središnje Hrvatske (78%).

I dalje najveći broj ispitanih, njih 41% vjeruje kako će ova situacija trajati još 2 mjeseca, a 27% uvjereno da će sve trajati tri mjeseca, dok 18% ispitanih smatra kako će protuepidemijske mjere biti na snazi četiri i više mjeseca. Najmanji broj ispitanih, njih 14 posto smatra da će sve biti gotovo za mjesec dana.

Agencija Valicon online anketu je provela na uzorku od 519 internetske populacije, u dobi od 18 do 75 godina. Anketa je provedena od 1. do 3. travnja 2020.

Komentari