SVE JE SPREMNO ZA MACRONOV DOLAZAK U ZAGREB Pripremite se na blokirane ulice i blindirani Mercedes

Do dolaska francuskog predsjednika Emanuela Macrona u Zagreb dijeli nas još nekoliko sati, a kako bi sve pošlo u najboljem redu, sigurnosne službe dviju zemalja pripremile su plan osiguranja u koordinaciji s policijom.

Slijedom toga, ne objavljuju se pojedinosti osiguranja, a jedina obavijest iz MUP-a građanima je da izbjegavaju “trasu” kretanja štićene kolone te da poštuju naredbe policije. Koliko je pripadnika sigurnosnih službi i policajaca te agenata uključeno u protokol nije poznato.

Sve operativne poslove zajedno s hrvatskom Upravom za posebne poslove sigurnosti razrađuje prethodnica osiguranja francuskog predsjednika, koja je već stigla u Hrvatsku, doznaje Jutarnji. Naše sigurnosne službe od francuskih kolega dobile su zahtjeve po pitanju osiguranja.

Ono što je poznato javnosti jest da će Macron u srijedu večerati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, a u četvrtak će položiti vijenac kod spomenika Domovini, a prije toga obavit će se protueksplozijski pregled zbog čega će cijeli taj dio Ulice grada Vukovara biti blokiran za promet. Isto vrijedi i za hotel Esplanade u kojem će se održati svečani ručak od 100 uzvanika, nakon potpisivanja ugovora o nabavci francuskih borbenih zrakoplova što je i središnji događaj posjeta.

Korištenje antidron puški kod specijalne policije već je redovna praksa prilikom osiguravanja stranih dužnosnika no iz PU Zagrebačke nisu davali detalje o osiguranju Macrona. Francuski predsjednik prenoćit će u Westinu gdje je već stiglo osiguranje, doznaje Jutarnji. Koliko daleko idu mjere sigurnosti, svjedoči činjenica da i kad predsjednik države odsjedne u apartmanu, sigurnosne službe provjere sve goste. Naravno, potpuno diskretno.

Blindirani Merecedes kojeg država posjeduje upravo za ovakve prigode, bit će osiguran za Macrona, a kako će to sve izgledati, vidjet ćemo sutra.

Komentari