SVE JE PRIZNAO? AFERA KOJA TRESE ZAGREB DOBIVA NOVI OBRAT: Evo koliko je ovaj poduzetnik zaradio na teret Zagrepčana

Patrik Macek/PIXSELL

Jučer je Zagrepčane iznenadila vijest da se USKOK nalazi u Gradsko stambeno komunalnom gospodarstvu (GSKG) i vrši pretres.

Uhićeno je nekoliko osoba kojima su pretreseni i stanovi, a osim zaposlenih u GSKG-u, privedeni su i neki poduzetnici koji su osumnjičeni za namještanje radova u stambenim zgradama u Zagrebu. .

Kako doznaje Telegram, jedan od njih je i vlasnik tvrtke Kum-Grading Mario Jurinić, koji je priznao istražiteljima da je dao mito osumnjičenom šefu u gradskoj tvrtki GSKG Nevenu Blaževiću, poznatijem kao Ćiro.

USKOK sumnja da je Blažević mito uzimao od početka prošle godine.

Prema tvrdnjama istražitelja, mito je Blažević dobio i od Davora Režeka, vlasnika Skela gradnje, te Slaviše Veljkovića, vlasnika građevinske tvrtke Exact. Radilo se, kako navode mediji, o postotku od radova koje im je Blažević navodno osigurao u iznosu od deset posto.

Nakon uhićenja u četvrtak ujutro Jurinić, čija tvrtka godinama surađuje s GSKG-om, potvrdio je na ispitivanju u sjedištu USKOK-a da ga je Blažević tražio 10 posto od svakog posla koji mu ugovori.

Neslužbeno se doznaje da se radilo mahom o hitnim sanacijama na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama kojima upravlja GSKG.

Ukupno je, od počeka 2020., Blažević Jurinićevoj firmi osigurao nešto više od 800 tisuća kuna vrijednih radova, proizlazi iz dokumentacije pronađene u finišu ove antikorupcijske akcije.

Osim što je Blažević, prema tvrdnjama USKOK-a, sredio da upravo Kum-Grading dobije seriju hitnih poslova, šef iz GSKG-a osumnjičen je i da se posebno založio da sve Jurinićeve fakture budu bez ikakve odgode i plaćene.

Priznao je i da je osim postotka, Blaževiću kao mito obavio i radove u stanu na Srebrnjaku. Riječ je o stanu koje je u suvlasništvu Blaževića i njegove supruge Renate, koja je direktorica pravnih poslova u GSKG-u.

Podsjetimo, GSKG se uglavnom financira iz pričuva stanara, pa su neki morali dizati kredite kako bi im platili radove koji su dodijeljeni nekim od navedene trojice poduzetnika, jer pričuve jednostavno nisu bile dovoljno velike da pokriju sve troškove.

Kako se navodi, osumnjičenici su od od siječnja prošle godine bili pod tajnim mjerama riječkoga PNUSKOK-a i USKOK-a te su im, uz naloge istražnih sudaca, tajno snimali telefonske razgovore i pratili im kretanje, pa su tako prikupili ključne dokaze za nadolazeće postupke.


Komentari