SVE JE BLIŽI POVRATAK STOJEDINICE? Vijeće otvorilo ponudu, s radija poručili: ‘Puno nam to znači’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Legendarni Radio 101 nastavlja svoju borbu za ponovno emitiranje na frekvenciji 101. MHz. Ugasili su se u ponoć 31. svibnja, ali ne odustaju.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak 15. srpnja otvorit će ponude pristigle na obavijest o namjeri davanja radijske koncesije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na frekvenciji 101 MHz.

Novi postupak dodjele koncesije pokrenut je 9. lipnja nakon gašenja Radija 101 u radijskom eteru jer mu nije bila produljena koncesija, a tome je prethodio sastanak predstavnika Radija 101, Hrvatskog novinarskog društva (HND) i VEM-a gdje je zaključeno da će se u što kraćem roku raspisati nova obavijest o namjeri davanja koncesije.

“Još jednom vam najljepša hvala na svim porukama podrške, pitanjima “kad se vraćate?” Puno nam to znači, a do tada smo s vama i dalje na stream-u”, napisali su na Instagramu.

Radnici Radija 101 prije toga su zatražili i izdavanje privremene koncesije, a nakon što je VEM 19. svibnja odbacio ponudu uprave Radija 101 kojem je vlasnik Thomas Alexander Thimme zbog nepotpune dokumentacije – izvan roka predane potvrde Porezne uprave o podmirenju obaveza te nedostatne potvrde o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje.

Predsjednik VEM-a Josip Popovac tada je objasnio da Zakon o elektroničkim medijima ne poznaje pojam “privremene koncesije”.

Stoga, Radio 101 je nakon 37 godina postojanja 31. svibnja u ponoć prestao emitirati uz posljednju u cijelosti puštenu pjesmu “Always look on the bright side of life” legendarnih Monty Pythona i uz najavu “vratit ćemo se”.

Nakon toga, radnici Radija 101 najavili su nastavak emitiranja preko online streaminga, a pohvalili su i brzo donošenje najnovije odluke VEM-a o dodjeli radijske koncesije za 101 MHz

Popularna Stojedinica osnovana je 1984. kao Omladinski radio, najveći trenutak slave imao je kada se, zbog najave gašenja u studenom 1996. na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačić održao skup potpore na kojem se okupilo više od 100.000 ljudi. Iako je zbog prijetnje gašenja Radija 101 prije gotovo 25 godina bio održan jedan od najmasovnijjih skupova u povijesti Zagreba, zbog nedavnog gašenja Radija 101 nije bilo značajnih reakcija javnosti.

Komentari