SVE IH JE VIŠE! Potomci iseljenika studiraju u Zagrebu

FOTO: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od najboljih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj. Za njezin smjer na engleskome jeziku prijavi se godišnje oko 400 kandidata, ali samo pedesetak ih prođe strog proces selekcije, među kojima su često potomci naših iseljenika. Jedna od njih je i Anamarija Hrgetić iz Venezuele.

Ona se odlučila ovdje studirati jer se u Venezueli Medicinski fakultet nalazi u jednome zloglasnome kvartu, a kod odluke da ovdje studira pomogli su i njezini korijeni, prenosi Glas Hrvatske. Toliko joj se svidjela zemlja predaka da je odlučila specijalizaciju iz područja pedijatrije odraditi ovdje.

Davor Ježek, prodekan za međunarodnu suradnju kaže da smo za sada jedino sveučilište i fakultet koji provodi razredbeni postupak u inozemstvu. “Provodimo ga u Izraelu, Tel Avivu, zatim u Stockholmu u Švedskoj, nadalje u Hannoveru u Njemačkoj, isto tako u Berlinu, Madridu i evo prošle godine smo bili u New Yorku.”

Priželjkuju više studenata hrvatskoga podrijetla iz Australije, a uskoro će potpisati ugovor o suradnji s jednom tamošnjom promidžbenom agencijom nakon čega slijedi razredbeni postupak i u toj zemlji. Diplome su priznate diljem Europske Unije, a u Sjedinjenim Državama treba položiti američki nostrifikacijski ispit.


Komentari