SVE BEZ NATJEČAJA! Evo kako se može dobiti štand ili kućica na Jelačić placu

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Glavni zagrebački trg već je godinama središte raznih događanja. Ondje svako malo niknu šatori, štandovi i kućice na kojima ima svega – od kobasica, majica i šalova do kulena i čvaraka, a tu je i Advent. Posljednjih dana, točnije od 11. lipnja, dio oko Manduševca zauzela je navijačka fan zona, koju je organizirao klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Mi Hrvati”.

Na drugom dijelu Jelačić placa izmjenjuju se razni sajmovi, pa i štandovi. Posljednji u nizu bio je Vege sajam koji su organizirali Prijatelji životinja. Osim njihovog sajma, tu su i mnogi drugi.

Index je razgovarao s Tomislavom Mileisom, dopredsjednikom Croatian FANS Embassyja Mi Hrvati koji je organizirao navijačku fan zonu na Trgu od 11. lipnja do 11. srpnja.

Otkrio je koliko plaćaju Gradu za zakup Trga, koju su proceduru morali proći i po kojoj cijeni kućice iznajmljuju ugostiteljima i trgovcima.

“Mi pratimo Hrvatsku gdje god igra, sportska smo navijačka udruga i članovi smo europske asocijacije navijača te imamo suradnu s HNS-om. Prostor na Trgu bana Jelačića tražili smo temeljem tematskog eventa za organizirano praćenje utakmica. Nikad nije postojao natječaj za zakup Trga. Mi smo Gradskom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje poslali zamolbu prije mjesec dana da nam odobre organizaciju navijačke fan zone. Gledanje utakmica na Trgu je već tradicija, a trenutno na Trgu imate još 5 raznih sajmova dok mi imamo svoju fan zonu, za te stvari se ne raspisuju natječaji. Mi smo od ostalih organizatora sajmova trebali dobiti suglasnost da se slažu s tim da u isto vrijeme s njima zauzimamo Trg, sve smo to dobili”, rekao je za Index Tomislav Mileis.

Navodi kako su Gradu poslali svu dokumentaciju u kojoj je opisano kako će njihova navijačka zona izgledati.

“Za mjesec dana zakupa dijela Trga Gradu smo platili 92.000 kuna. Imamo 16 ugostiteljskih i 12 trgovačkih kućica. Dobavljačima kućica platili smo po 6000 kuna plus PDV po jednoj kućici. Potom smo ih trgovcima iznajmili po 15.000 kuna, a ugostiteljima po 25.000 kuna s uračunatim PDV-om. Kućice smo ponudili ugostiteljima koji su zainteresirani i prema svima je cijena kućice ista. Mi pokrivamo troškove programa, izvođača, zaštitara, struje, smeća. Sve su to veliki troškovi. Mi smo prvi put u tome. To je tako težak posao da je to nevjerojatno. Nismo još sigurni kako ćemo proći, mi smo neprofitna udruga i ne zarađujemo. Tražimo još i sponzore da nam pomognu, a jedan od ciljeva ove fan zone je i prikupljanje sredstava za pomoć glazbenoj školi u Sisku”, rekao je Mileis za Index.

Kaže i kako su svi ugostitelji izuzetno zadovoljni cijenom koja, dodaje, ranijih godina nije bila takva.

“Inače su se te kućice iznajmljivale za enormne iznose. Mi smo htjeli da naši ugostitelji budu zadovoljni, a da nešto i zarade. Poslije Eura trebamo sazvati Skupštinu kojoj će biti transparentno predočeni svi prihodi i troškovi od ove fan zone na Trgu. Mi smo prijavili policiji sajam gastronomije plus puštanje utakmice”, kazao nam je na kraju Mileis.

A kako nam je rekao, zajedno s njima na Trgu se održavaju i drugi sajmovi.

Tako je udruga Prijatelji životinja u utorak, 15. lipnja, na Trgu bana Jelačića održala deseti Vege Sajam. Evo što kaže predsjednik Luka Oman.

“Slali smo zamolbu Gradu da nam omogući to događanje koje održavamo već 10 godina i koje traje jedan dan. To je neprofitno vođena manifestacija čiji je cilj edukacija i osvještavanje ljudi o zdravoj veganskoj prehrani, odnosno ekološkom i održivom načinu života. Svaki put trebamo ponavljati postupak za dobivanje javne površine na Trgu, bez obzira na to što to radimo već 10 godina zaredom i što ne mijenjamo koncept samog događanja. Dakle, svake godine moramo slati zamolbu Gradu u kojoj im objašnjavamo zašto trebamo površinu na Trgu, pa šaljemo nacrt kako će izgledati štandovi te nam oni onda javljaju jesmo li dobili odobrenje ili ne i s kojim datumom”, rekao je Oman za Index.

Otkrio je i koliko Gradu plaćaju taj jedan dan.

“Gradu ne trebamo ništa platiti, to radimo u suradnji s Gradom. A što se tiče štandova, mi ih plaćamo te ih potom iznajmljujemo izlagačima. Za osnovne izlagače sajma cijena je 1250 kuna. Ne možemo naplatiti isto OPG-u i npr. nekom trgovačkom lancu, tako da se cijene razlikuju. A mi od toga moramo platiti troškove, struju, odvoz smeća. Nama je jako bitna urednost, posloženost i da sve bude uredno i lijepo i da se otpad razvrstava, da se ne koriste plastične vrećice niti ostala plastična ambalaža. Mi smo neprofitna udruga i ne zarađujemo, sve ulažemo u idući sajam, projekte za zaštitu životinja i u pokrivanje troškova ovog sajma. Interes je velik i od strane građana koji su željni edukacije i praktične pomoći po pitanju zdrave i ekološke biljne prehrane i veganskih proizvoda”, rekao je.

A evo i što o svemu kaži iz Grada. “Površine javne namjene, sukladno važećoj Odluci o komunalnom redu Grada Zagreba i Odluci o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene, dodjeljuju se neposredno organizatoru događanja – manifestacije. Naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje pokretnih naprava obračunava se temeljem Pravilnika o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površina javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene i organiziranje manifestacija i obračunava se organizatoru manifestacije.

Naknada za korištenje površine javne namjene obračunava se temeljem kriterija zone u kojoj se površina javne namjene nalazi, vrsti objekta (kiosk, pokretna naprava, privremena građevina, komunalni objekt), vrsti manifestacije, djelatnosti koja se obavlja (namjeni), veličini površine javne namjene i razdoblju na koje se površina daje na korištenje.

Prema gore navedenom Pravilniku, lokacija Trg bana Josipa Jelačića je u prvoj zoni te naknada za postavljanje pokretnih naprava za potrebe sajmova i javnih manifestacija iznosi 35 kuna po četvornom metru dnevno za postavljanje pokretne naprave za ugostiteljsku namjenu, a za postavljanje pokretnih naprava za trgovačku namjenu iznosi 20 kuna po četvornom metru dnevno.

Ukoliko se organizira gospodarska, turistička ili druga slična manifestacija koju gradonačelnik na prijedlog nadležnog gradskog ureda zaključkom proglasi manifestacijom od posebnog interesa za Grad, naknada se umanjuje za 50% od jediničnog iznosa utvrđenog gore navedenim Pravilnikom. Rješenjem, a na temelju navedenih važećih propisa, utvrđuju se uvjeti i način postavljanja pokretnih naprava u svrhu organiziranja manifestacije”, stoji u odgovoru pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinka Bilića.


Komentari