Švaljek: ‘Proračun je priređen neobjektivno i neće se realizirati’

FOTO: Ivan Klindić

Na 7. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba danas s početkom u 10 sati raspravljat će predloženi gradski proračun za 2018. po kojem planirani prihodi i primitci iznose sedam milijarda i 570 milijuna kuna.

U proračun su uključeni vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika od oko 1,76 milijarda kuna, tako da ukupni prihodi i primitci proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba za 2018. iznose 9 milijardi, 338 milijuna i 310 tisuća kuna.

Na dnevnom redu trebao bi se naći i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izdvajanju ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga.

Švaljek: ‘Po svoj prilici Proračun se neće realizirati’

Novinari su upitali ‘Nezavisnu’ Sandru Švaljek kako ocjenjuje Proračun za 2018. godinu.

“Na prvom čitanju Proračuna za 2018. godinu izgovoreno je puno o Proračunu, o prijedlogu Proračuna. Mislim da sada nakon ovih amandmana i nema se više puno za dodati jer je Proračun ostao u istim motivima i gabaritima u kakvima je bio”, kazala je Švaljek.

Podsjetila je i na kritike koje je uputila na prošloj sjednici na prvom čitanju Proračuna.

“Osnovna primjedba je to što je Proračun priređen vrlo neobjektivno, po svoj prilici on se neće realizirati, kao i uostalom većina Proračuna prethodnih godina. Prihodi se jednostavno neće ostvarivati onakvim tempom kako je predviđeno Proračunom i u onom iznosu, i zbog toga će se, naravno, trebati izvršiti izvršiti jedna korekcija na rashodnoj strani Proračuna. Korekcija uvijek znači u Zagrebu to da npr. izdatci za plaće ostanu onakvi kakvi su predvođeni, ako ne i veći od toga, a s druge strane stradaju kapitalna ulaganja i nema projekata koji se najavljuju”, ustvrdila je.

Prokomentirala je i situaciju vezano uz božićnice. Gradonačelnik inzistira da božićnica bude kao u Gradu dok je u kolektivnom ugovorom iznos veći.

“Kolektivni ugovor je ugovor, ugovore treba poštivati. Božićnice treba isplatiti kako je ona njime predviđena. Ovako preko koljena lomit stvari nije dobro jer kao što znamo, onda slijede tužbe, a one se realiziraju i rješavaju na sudu u korist radnika i sukladno ugovorima. Ako Grad, odnosno gradonačelnik kao Skupština Zagrebačkog holdinga smatra da kolektivni ugovor nisu realistični i ne mogu se poštivati, onda se ta stvar rješava u suradnji i razgovoru sa sindikatima, odnosno kroz pregovore”, kazala je gradska zastupnica.

Novinari su upitali Švaljek zašto gradonačelnik upravo sada poručuje Holdingu da ‘stegnu remen’.

“Kao što znamo, gradonačelnik je maestro populizma i to je opet jedna populistička mjera. Očito želi pokazati da zna štedjeti i to demonstrira na ovaj način. No, to samo pokazuje da se ne vodi nikakva politika u Zagrebačkom holdingu, da se odluke ponovno donose na prečac i da se zapravo samo šalje jedna poruka javnosti da gradonačelnik tu drži uzde, a nažalost ne drži nikakve uzde“, zaključila je Švaljek.


Komentari