Svaki peti Zagrepčanin godišnje posudi 14 knjiga! Istražili smo koji se naslovi najviše čitaju: Od Mani Gotovac, pa sve do knjiga samopomoći

Foto: Pixsell

Na današnji dan, 23. travnja obilježava se “Svjetski dan knjige“, a povodom toga odlučili smo istražiti što najviše čitaju naši Zagrepčani.

Koliko često odlaze u knjižnicu, što najviše posuđuju i je li ih pandemija potaknula da čitaju više, otkrila nam je Janja Maras, viša knjižničarka iz Knjižnica grada Zagreba.

Od strane književnosti u 2020. godini najviše se posuđivao „Lažljivi život odraslih“ od Ellene Ferrante, zatim „Moja Borba“ koju je napisao Karl Ove Knausgård i  „Kraljevstvo“ Joa Nesboea. Djela Bekima Sejranovića su najviše posuđivala od domaće književnosti. Nakon njega slijede „Rastanci“ od Mani Gotovac i „Pedeset cigareta za Elenu“ koje je napisala Marina Vujčić. Čitala se i publicistika, a među najposuđivanijim naslovima bili su „12 pravila za život : protuotrov kaosu“,  „21 lekcija za 21. stoljeće“ i „Ima li života prije smrti?: iskustvo prvog lica“. Online posuđivanje je doživjelo pravi zamah u proteklih godinu dana, a na tronu je psihološki roman Liane Moriarty “Devet potpunih neznanaca“.

Naša sugovornica kaže kako se trendovi nisu posebno mijenjali te da su hrvatski autori, gledajući ukupnu statistiku na samom vrhu po čitanosti.

“Trendovi u 2020. godini nisu se previše mijenjali naspram prijašnjih godina – članovi Knjižnica grada Zagreba uglavnom dolaze radi razonode i posuđuju beletrističke naslove, kriminalističke i ljubavne romane. Od publicističkih naslova posuđuju se knjige iz popularne psihologije i samopomoći. Među najčitanijim naslovima nalaze se i hrvatski autori poput Mani Gotovac, Damira Karakaša i Marine Vujičić”, objašnjava Maras.

Otkrila nam je i je li se prošle godine više ili manje posuđivalo.

“Statistički podaci o posudbi građe u Knjižnicama grada Zagreba za 2020. godinu govore o padu posudbe za 17% što i nije tako veliki pad s obzirom da su knjižnice bile zatvorene gotovo 40 dana. No zato se posudba e-knjige putem aplikacije Zaki Book u 2020. godini utrostručila naspram posudbe u 2019. godini. Također, udvostručio se i broj članova koji koriste spomenutu uslugu, odnosno aplikaciju Zaki Book”, ističe.

Sudeći po broju članova i količini posuđenih knjiga, čini se da Zagrepčani rado odlaze u knjižnice.

“Svaki peti Zagrepčanin član je Knjižnica grada Zagreba, odnosno gotovo 20% stanovništva grada Zagreba koriste knjižnicu. Godišnje svaki član posudi 14 naslova. To su brojke iznad standarda koji su propisani za narodne knjižnice, pa se može zaključiti da Zagrepčani čitaju. Iako statistički podaci pokazuju ukupni pad posudbe knjižnične građe, redovi koji su tijekom godine nastajali pred knjižnicama pokazuju da su građani željni knjige i da su knjižnice važna mjesta u društvu posebice u ovako izazovna vremena kao što je bila protekla godina”, zaključuje Maras.


Komentari