SVAKA SEKUNDA JE BITNA ZA LJUDSKI ŽIVOT: U Zagrebu uvedena hitna pomoć na motociklu

Zagreb.hr

Revolucija u spašavanju ljudskih života.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je bitnost ovog projekta u situaciji kada je svaka sekunda bitna da se spasi ljudski život. S njim se složila i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Marina Šitum te je nadodala da se zbog prometnog kolapsa i velikih gužvi na cestama vozilo Hitne medicinske pomoći ne može probiti. Želja joj je da to prepozna Ministarstvo i da isti projekt zaživi i u drugim hrvatskim gradovima.

“Cilj uvođenjem motocikla s educiranim tehničarem postići vrijeme ispod pet minuta do dolaska kod prvog i drugog stupnja hitnosti, povećati postotak preživljavanja kod vitalno ugrožavajućih stanja osoba te podizanje standarda hitne medicinske pomoći u Zagrebu”,  kazao je ravnatelj  Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev. Nadodao  je kako je nabavu dva motocikla s tri seta opreme Grad Zagreb financirao s oko 150.000 kuna. Također je istaknuo kako se uvođenjem motocikala očekuje za oko 30 do 50 posto skraćenje vremena dolaska na mjesto intervencije od dolaska vozila za hitnu medicinsku pomoć.

Ravnatelj Nastavnog zavoda je kazao kako predviđaju uvođenje jednog motocikla s educiranim medicinskim tehničarem koji će hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu pružati do studenoga, tijekom dana, od 7 do 19 sati. Predviđa se da će jedan motocikl pružati hitnu medicinsku pomoć i od travnja do studenoga sljedeće godine, stoji na stranicama zagreb.hr.

Vrijeme čekanja je ključno

U središtu Zagreba – u Đorđićevoj ulici, nalazit će se osnovna inicijalna lokacija tima,. Ona je odabrana zbog toga što pokriva područje najjače zagušenosti prometom tijekom dana i zbog toga što su vremena čekanja na hitnu medicinsku pomoć u tom dijelu grada najdulja. Po potrebi će se i dislocirati na druga mjesta najveće prometne zagušenosti u Zagrebu.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Istaknuo je kako su rezultati prvog dana uvođenja motocikla pokazali da je motocikl od vozila hitne medicinske pomoći bio prosječno brži za 4,4 minute.[/box]

Na kraju su naglasili kako je za bolesnike i konačni ishod intervencije najvažnije “vrijeme čekanja” na intervenciju. Prema europskim i hrvatskim smjernicama to vrijeme za prvi stupanj hitnosti, u 80 posto intervencija u urbanoj sredini, bi trebalo biti u vremenskom okviru do 10 minuta minuta.

>>> SJAJNA NOVOST KOJA DOSLOVNO SPAŠAVA ŽIVOTE: U Zagreb stiže hitna pomoć na motociklima


Komentari